VELIKO PRIZNANJE

Krešimir Ćosić postao članom Europske akademije znanosti i umjetnosti

Krešimir Ćosić

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Inauguracija novih članova Akademije održat će se u travnju 2024. godine

Naslovni profesor i general-pukovnik u mirovini dr. sc. Krešimir Ćosić, 4. svibnja 2023. godine izabran je za člana Europske akademije znanosti i umjetnosti (European Academy of Sciences and Arts). Inauguracija novih članova Akademije održat će se u travnju 2024. godine.

Europska akademija znanosti i umjetnosti je nevladina, europska udruga posvećena promicanju znanstvenog i društvenog napretka. Članovi Akademije biraju se zbog svojih izvanrednih postignuća u znanosti, umjetnosti i upravljanju, a kao počasne članove okuplja i 37 dobitnika Nobelove nagrade.

Osnovana 1990. kao učeno društvo (eng. learned society), danas broji oko 2000 članova, vodećih znanstvenika, umjetnika i praktičara upravljanja, posvećenih inovativnom istraživanju, interdisciplinarnoj i transnacionalnoj suradnji, kao i razmjeni i širenju znanja.

Dr. sc. Krešimir Ćosić, naslovni je redoviti profesor u trajnom zvanju i voditelj FER-ovog Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave koji ima razvijenu suradnju s vodećim svjetskim sveučilištima kao što su Harvard University iz SAD-a, Hadassah University iz Jeruzalema u Izraelu,i Seoul National University iz Južne Koreje.

Trenutačni razvojno-istraživački interes Laboratorija vezan je uz suradnju s vodećim europskim kompanijama kao što su Airbus, Dassault Aviation, Saab, Leonardo itd., na primjeni umjetne inteligencije i strojnog učenja u procjeni emocionalnih, kognitivnih i bihevioralnih karakteristika pilota borbenih zrakoplova 6. generacije. Ovaj projekt odobren je od strane Europske komisije i financiran je putem Europskog obrambenog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:44