ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Križevci dobivaju zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj

Idejno rješenje zvjezdarnice u Križevcima
 Udruga P.o.i.n.t. Križevci
Ideja o prvom kozmološkom centru u Hrvatskoj počela se realizirati krajem prošle godine kad je odobren EU projekt "Future Hub Križevci"

U Križevcima se zadnjih godinu dana zahuktavaju planovi o osnivanju znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje Svemira - prvog kozmološkog centra u Hrvatskoj. Ideja se počela realizirati krajem prošle godine kad je odobren EU projekt "Future Hub Križevci" kojim su se mladi znanstvenici vratili iz inozemstva u Hrvatsku, a ovog tjedna priča je dobila nastavak - Europa će financirati još jedan projekt vrijedan gotovo 3 milijuna kuna.

SPARK ili "Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca" sada će kroz centar ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike Svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena.

image
Udruga P.o.i.n.t. Križevci

Cijeli niz obrazovnih i stručnih sadržaja simbolički i fizički obilježit će zvjezdarnica u sklopu centra kao njihov trajni promotor.

- Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Pozicionirana u središtu grada, služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe jer za one znanstvene bi trebalo otići što dalje od ljudi. Ipak, petmetarska kupola ugostit će moderan teleskop, kakav si malo tko može priuštiti, i približiti nam tajne Svemira - objasnio je voditelj projekta dr. rer. nat. Andrej Dundović odgovarajući na učestalo pitanje zašto se zvjezdarnica postavlja u gradu.

image
Andrej Dundović

Temeljna je ideja centra da je za istraživanje Svemira u svojoj cjelokupnosti nužno ujediniti najrazličitije discipline: od kozmologije i astrofizike, matematike, preko inženjerstva i tehničkih disciplina pa sve do filozofije i umjetnosti. Ovoj ideji pristupa se kroz znanstveno-istraživački rad, zatim sveobuhvatnu i kvalitetnu izvaninstitucionalnu edukaciju djece i mladih te popularizaciju znanosti kod odraslih.

Udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi, iza kojih stoji višegodišnji rad, začetnici su obrazovnih i znanstveno-popularnih aktivnosti, prati ih Zaklada "Volim Križevce" koja stipendijama i drugim aktivnostima podupire učenike i studente iz lokalne zajednice, gradske institucije Pučko otvoreno učilište i Knjižnica Franjo Marković doprinose svojim dugogodišnjim iskustvom u kulturnim i obrazovnim sadržajima, dok Fakultet elektrotehnike i računarstva osigurava stručnu podršku u pokretanju sadržaja za promociju elektrotehnike i računarstva.

image
Udruga P.o.i.n.t. Križevci

Grad Križevci, osim organizacijskih i infrastrukturnih resursa, sufinancira pokretanje centra, čime se uz osigurane EU projekte ukupna ulaganja penju na gotovo 7 milijuna kuna.

Članstvo navedenih udruga sudjelovat će u društvenim i popularizatorskim aktivnostima Kozmološkog centra, dok će se komplementarno, u sklopu novoosnovanog Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode, provoditi znanstvene aktivnosti i međunarodna znanstvena suradnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. siječanj 2024 17:51