MOZAK U KORIJENU

'KUPUS JE INTELIGENTAN, SVOJ DNEVNI RITAM NAKON POLJA NASTAVLJA I NA POLICAMA TRGOVINA' Tvrde stručnjaci

Ogulin, 281008.U mjestu Ostarije pored Ogulina poljoprivredno gospodarstvo Stefice i Milana Grdica vec dugi niz godina funkcionira po principu biodinamickog gospodarenja. Radi se o metodi poljoprivredne i stocne proizvodnje u kojoj je potpuno iskljucena upotreba pesticida i herbicida i koju mnogi nazivaju poljoprivredom treceg tisucljeca. Grdici uzgajaju razne zitarice, voce, povrce, uzgajaju krave i proizvode sir.Poznati ogulinski kupus jedan je od proizvoda Grdica.Foto: Tea Cimas / Cropix- specijal jl -
 Tea Cimaš / Cropix

ZAGREB - Biolog sa sveučilišta u Bonnu František Baluška smatra da biljke posjeduju inteligenciju, jer inače ne bi mogle preživjeti, a američki znanstvenici otkrili su dnevni ritam kupusa, objavila je njemačka televizijska mreža NTV.

"Biljke moraju biti inteligentne kako bi mogle rješavati svoje probleme", tvrdi Baluška, biolog s instituta za staničnu i molekularnu botaniku sveučilišta u Bonnu.

Biljke su izložene stresu, u prvom redu zbog nedostatka vode, zbog prirodnih neprijatelja i utjecaja okolice, tvrde biolozi.

Biljke stoga "neprestano skupljaju informacije iz okolice i prilagođavaju im se", rekao je Baluška.

"A to je moguće samo uz pomoć inteligencije. Jer moraju razvrstati različite vrste informacija, a to nije jednostavna zadaća", pojasnio je.

Kao primjer odnosa biljaka prema informacijama, NTV navodi primjer akacija u Africi, koje proizvode otrovni, gorki tanin kako bi se obranile od životinja i istodobno ispuštaju plin kojim druge akacije upozoravaju na opasnost. Kad osjete taj plin, druge biljke također ga počnu ispuštati.

Znanstvenici podsjećaju da su primjerice antilope doskočile tome triku pa kad pasu kreću se uz vjetar, zbog čega akacije ne mogu jedne druge upozoriti na opasnost. Biolozi smatraju da je to samo još jedna potvrda sposobnosti biljaka da međusobno komuniciraju.

"Biljke komuniciraju uz pomoć plinova i mirisa... druge biljke mogu razumjeti te signale, razumiju taj jezik", tvrdi Baluška, koji pretpostavlja da biljke imaju i druge mogućnosti komunikacije, primjerice zračenje i zvuk, te da imaju sposobnost pamćenja.

Biolozi čak tvrde da biljke znaju i planirati. Kao primjer navode mlada stabla koja zbog zalijevanja brzo rastu, a rast se nastavlja neko vrijeme i kad zalijevanje prestane.

Stručnjaci sa sveučilišta Rice u Houstonu ustanovili su da kupus ima vlastiti dnevni ritam koji se nastavlja i nakon berbe, u glavicama kupusa koje leže u regalima trgovina. U glavicama se mijenja količina tvari, uz pomoć kojih se kupus brani od gusjenica.

Stefano Mancuso, utemeljitelj sporne biljne neurobiologije na sveučilištu u Firenci, čak tvrdi da biljke imaju mozak i da se on nalazi u korijenu.

"Svaki vrh korijena u stanju je istodobno prepoznati i nadzirati najmanje 15 različitih kemijskih i fizikalnih parametara", izjavio je Mancuso.

Baluška je pak uvjeren da ljudi koji razgovaraju s biljkama imaju pravo.

"Zvuk stimulira biljke, one reagiraju na frekvencije", tvrdi Baluška, koji ipak nije siguran utječe li govor ili čak glazba stvarno na rast biljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:36