KLIMATSKE PROMJENE

'LED NA ANTARKTICI TOPI SE DESET PUTA BRŽE NEGO ŠTO SMO MISLILI!' Znanstvenici šokirani najnovijim podacima

 NASA

SYDNEY - Led na Antarktici topi se ljeti deset puta brže nego prije 600 godina, a gubitak ledene mase je najveći u zadnjih 50 godina, ističe se u međunarodnoj studiji u kojoj su sudjelovali laboratoriji u Grenobleu i u Montpellieru.

Istraživači su bušili do dubine od 364 metra na otoku Jamesa Rossa na sjeveru antarktičke ledene kape kako bi izmjerili temperature koje su vladale prije više stotina godina.

Uzastopni slojevi u uzorcima uzetim bušenjem pokazuju da se led topio i ponovo zamrzavao.

"Ustanovili smo da su najhladniji uvjeti na antarktičkom poluotoku i najmanja količina otopljenog leda prevladavali prije 600 godina", rekla je Nerilie Abram iz British Antarctic Surveyja u Cambridgeu u Velikoj Britaniji.

"U to vrijeme temperature su bile za nekih 1,6 Celzijevih stupnjeva niže od temperatura zabilježenih koncem 20. stoljeća a količina novog snijega koji bi se svake godine topio i zatim ponovo zamrzavao bila je 0,5 posto. Danas je količina novog snijega koji se svake godine topi deset puta veća", smatra Abram.

Temperature su postupno rasle u zadnjih nekoliko stotina godina ali se topljenje ubrzalo tek polovicom 20. stoljeća, ističe se u toj studiji objavljenoj u časopisu Nature Geoscience.

To znači da je zatopljenje na Antarktici dosegnulo takvu razinu da čak i mali porast temperature može prouzročiti puno brže topljenja leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:03