NOVA SAZNANJA

LIJEK ZA HEPATITIS C MOGAO BI POMOĆI I KOD KORONAVIRUSA Znanstvenici htjeli doznati je li siguran za pacijente pa usput otkrili i da je učinkovit

 AFP
Danoprevir je korišten u liječenju 11 pacijenata između četiri i 12 dana. Svi su se oporavili

Lijek danoprevir, koji se inače koristi za liječenje hepatitisa C (zarazna upalna bolest jetre), siguran je za primjenu i kod bolesnika s koronavirusom.

Dapače, mogao bi im pomoći u oporavku, pokazala je kineska studija. Tijekom epidemije u Kini danoprevir je dobilo 11 osoba s “umjerenom” infekcijom Covida-19, i to u kombinaciji s lijekom ritonavir, koji se koristi u liječenju infekcije HIV-om.

Znanstvenici su zaključili da je kombinacija lijekova sigurna, da nije bilo ozbiljnih nuspojava, što je povećalo njegove izglede kao “obećavajuće terapijske mogućnosti”, rekli su. Istraživači iz kineske biotehnološke kompanije i bolnice u Jiangxi objavili su rezultate nakon što je kombinacija tih dvaju lijekova korištena u liječenju 11 pacijenata između četiri i 12 dana.

Svi su se oporavili i trebalo im je oko dva dana da im rezultati testa budu negativni. Najbrži negativni test uslijedio je samo dan nakon što je započeto liječenje, a posljednji osam dana od završetka liječenja. Pacijenti su otpušteni iz bolnice nakon što im se tjelesna temperatura vratila na normalu, disanje im se popravilo, pluća su izgledala zdravije na skeniranju i na kraju su dvaput testirani, a test je bio negativan. Studijom se nije ispitivalo koliko lijek dobro funkcionira, nego samo je li siguran, a onda se pokazalo da je, prema svemu sudeći, i učinkovit.

Istina, profesor Stephan Evans iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu rekao je da to ipak nije randomizirana studija, ali ne dovodi u pitanje da bi lijek mogao pomoći oboljelima od Covida-19. No, dr. Jinzi Wu, izvršni direktor tvrtke Ascletis Pharmaceutical koja proizvodi taj lijek, tvrdi:

“Naše otkriće govori da prenamjena danoprevira za liječenje Covida-19 može biti obećavajuća terapijska opcija. Inače, valja podsjetiti da to nije jedini ‘stari’ lijek kojim se pokušava riješiti koronavirus. Među ostalim, testiraju se i lijekovi poput japanskog lijeka za gripu favipiravira, zatim remdesivir za liječenje ebole te kombinacija triju lijekova protiv infekcije HIV-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:01