HAD

LJIGAVO OTKRIĆE U PODZEMLJU Speleolozi u jamama pod Velebitom pronašli potpuno novu vrstu stonoge

 J. Bedek/ZooKeys

ZAGREB - Skupina međunarodnih znanstvenika otkrila je u Velebitskim jamama, duboko ispod površine, novu vrstu stonoge koju su nazvali 'had', po grčkom mitološkom bogu podzemlja.

Geophilus hadesi je novootkrivena vrsta stonoge koja za razliku od ostalih stonoga iz reda Geophilomorpha, koje samo povremeno nađu utočište u spiljama i jamama, cijeli život provodi u mraku podzemlja.

Znanstvenici su svoje otkriće objavili u časopisu ZooKeys u utorak, a prenijeli su ga svjetski mediji dan poslije.

Had je otkriven u tri velebitske jame, Lukinoj, Munižabi i jami Muda labudova na dubini većoj od tisuću metara.

Vodeći autor studije Pavel Stoev, profesor zoologije u Nacionalno-prirodoslovnom muzeju u Sofiji kaže da had, iako okružen potpunom tamom, živi sasvim dobro. Ima 33 para nogu na 2,8 centimetara dugom tijelu, duga ticala i krznolike pandžice što mu pomaže da u mrklom mraku detektira lovinu, ličinke, crve, pauke.

Znanstvenicima su pomoć u pretraživanju Velebitskih jama pružile kolege iz Hrvatskog biospeleološkog društva, navodi se u članku.

Iako je, kao i sve stonoge, pomalo "ljigav", had je za ljude potpuno bezopasan, kaže Stoev.

Znanstvenicima još nije poznato zašto je stonoga had počela živjeti u podzemlju, ali sigurno nije jedino novo stvorenje koje obitava u velebitskom podzemlju. Prije dvije godine je u Lukinoj jami otkrivena nova vrsta puža s prozirnom kućicom.

Stoev kaže da će takvih otkrića sigurno biti još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:48