NOVO ISTRAŽIVANJE

LJUTA HRANA PRODULJUJE ŽIVOT I ŠTITI OD BOLESTI Otkrivena znatna dobrobit ljutih začina, ali samo za one koji ne uživaju alkohol

PARIZ - Redovno konzumiranje ljute hrane povezano je s dugovječnosti kao i s manjim izgledima oboljenja od raka, bolesti srčanih i dišnih puteva, prema istraživanju objavljenom u utorak.

"Naše je istraživanje pokazalo da ljudi koji redovito jedu ljutu hranu osim što produljuju svoj životni vijek imaju i manje izglede oboljenja od smrtonosnih bolesti", ističe skupina znanstvenika u članku koji je objavio britanski časopis British Medical Journal (BMJ).

Nakon višegodišnjeg praćenja navika pola milijuna Kineza, istraživanje pokazuje da oni koji gotovo svakodnevno konzumiraju ljutu hranu imaju 14 posto manje izgleda oboljeti od smrtonosnih bolesti u odnosu na osobe koje takvu hranu konzumiraju rjeđe od jednom tjedno.

Isto vrijedi za žene i muškarce, a posebice se odnosi na one ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 10:34