NOVI TESLA

Marin Soljačić: Radim na učinkovitijoj prijetvorbi solarne energije pomoću fotoničkih kristala

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Marin Soljačić, kojega su mediji proglasili novim Teslom, još je od dječačkih dana crtao svemirske brodove te je uvijek naginjao pozivu izumitelja. No, nije htio samo biti izumitelj, već i otkrivati nove fenomene u fizici koji bi otvorili put prema novim tehnologijama. Soljačić danas ima čak 22 prijavljena patenta.

U intervjuu objavljenom na stranici phys.org , fizičar Soljačić, inače redoviti profesor na prestižnom bostonskom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT), prisjetio se svojih mladih dana, te kako ga je u stvari ratom zahvaćena Hrvatska nagnala da ode studirati u inozemstvo. U početku neodlučan, na nagovor prijatelja prijavio se za stipendiju MIT-a, koju je kasnije i dobio.

Marin Soljačić je tijekom studija uvijek bio više usmjeren na eksperimentalni rad: na doktorskom studiju na Princetonu posvetio se radu na polju fizike koje proučava ponašanje fluida. Za doktorat je odabrao fiziku fotona, za koju kaže kako je malo i relativno mlado polje, na kojem je poželjno raditi istovremeno i teoriju i eksperimente.

Po završetku doktorata, vratio se na MIT gdje je došao do ideje bežičnog prijenosa energije. Kako kaže, na to ga je inspirirao mobitel koji mu je noću išao na živce signalizirajući da je baterija prazna. Slikovito opisuje princip na primjeru električnog automobila budućnosti, koji bi se sam počeo automatski puniti čim bi ga uvezli u garažu, bez potrebe vlasnika da brine o ukopčavanju na punjač ili vožnju do benzinske crpke.

Također, Soljačić trenutno radi na učinkovitijoj prijetvorbi solarne energije pomoću fotoničkih kristala koji mogu, zahvaljujući svojoj strukturi, promijeniti svojstva svjetlosti. Soljačić to slikovito opisuje kao krojenje zakona fizike pomoću metamaterijala. Oni mogu apsorbirati više energije, nego tradicionalni kolektori, a predviđa se njihova uporaba kod lasera, LED zaslona i optičkih vlakana, prenosi phys.org .

Nedvojbeno je da će Marin Soljačić kao briljantan znanstvenik na novom polju fizike proširiti saznanja, pogurnuti granice i patentirati još mnogo izuma temeljenih na novim tehnologijama, baš kao što je to sanjao kao dječak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:13