UPOZORENJE!

Masivna solarna baklja 2013. mogla bi spržiti svu elektroniku na Zemlji

 NASA

Masivna solarna baklja mogla bi 2013. godine Zemlju dovesti do samog ruba kaosa, upozoreno je utorak na međunarodnoj konferenciji o ranjivosti elektroenergetskih postrojenja, piše Daily Mail.

Vrhunac sunčeve magnetske energije i velik broj sunčevih pjega kao i baklji generirat će ogromnu količinu radijacije. Posljedice takve solarne oluje na Zemlji bit će nastanak geomagnetske oluje koja će pak onesposobiti elektroenergetske mreže diljem svijeta na sat, dan ili možda čak i mjesece.

Britanski ministar obrane Liam Fox, koji je na Konferenciji iznio glavnu problematiku, upozorio je kako je ovisnost modernog društva o tehnologiji naša najranjivija točka tijekom takvih događaja.

Sunce prati 11-godišnji ciklus visoke i niske solarne aktivnosti. Trenutno se nalazi u stanju napuštanja relativno mirne faze i znanstvenici očekuju snažan porast u broju sunčevih baklji kao i besprimjerne količine magnetske energije. Upravo bi ti 'prstenovi vatre', snažniji i od stotinu hidrogenskih bombi' mogli uzrokovati gospodarsku štetu i do 20 puta veću od one koju je SAD-u načinio uragan Katrina.

Stručnjaci su u Washington D.C.-u u lipnju raspravljali kako obraniti Zemlju od bijenih baklji koje se očekuju tijekom 2013. godine.

NASA koristi nekoliko satelita među kojima i Solar Dynamics Observatory kako bi se što bolje upoznala s nadolazećom prijetnjom.

Problem solarnih baklji detaljnije je istražen prije dvije godine od strane američke Nacionalne akademije znanosti koja je izradila izvještaj o utjecaju takvog svemirskog događaja na gospodarstvo i društvo. Govori o tome kako se ljudi u 21. stoljeću svakodnevno snažno oslanjaju na visokotehnološke sustave. Električne mreže, GPS navigacija, zračni promet, financijske usluge i radio komunikacija bili bi nakon solarne baklje u potpunosti izbačeni iz pogona.

Međutim, šteta bi se mogla minimalizirati kada bi znali kada oluja dolazi. Stavljanje satelita u 'sigurnosni način' i isključivanje ključnih elektroenergetskih elemenata zaštitilo bi ih od električnih proboja. Isto vrijedi i za svakodnevne uređaje poput mobitela, televizora, računala pa čak i mikrovalne pećnice.

Do 2013. ima još vremena za pripremu i ovakva se prijetnja ne bi trebala olako uzimati, zaključuju stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:14