IZGLEDA POZNATO, ALI IPAK DRUKČIJE

MEĐUZVJEZDANI PUTNIK OUMUAMUA OMOTAN JE NEOBIČNOM TVARI 'Ta je stvar izgledala kao veliki kamen, ali se ispostavilo da je to bio samo dio zagonetke'

Ilustracija: Asteroid Oumuamua
 NASA / Profimedia, Eyevine

Prvi međuzvjezdani posjetitelj našeg Sunčevog sustava Oumuamua omotan je neobičnom organskom tvari koja ga naočigled izolira, piše The Independent.

Znanstvenici koji proučavaju ovog međuzvjezdanog putnika objavili su da je Oumuamua vjerojatno ledeno svemirsko tijelo. Međutim, čini se da je obloženo nekom vrstom organskom omotača koji smrznutu vodu štiti od topline.

"Na kraju, ovo je lijep rezultat jer smo očekivali da će većina svemirskih tijela i predmeta koji će nas posjetiti biti od leda", rekao je Alan Fitzsimmons s Kraljičinog sveučilišta u Belfastu, autor jedne od dvije velike studije o Oumuamui. "Ta je stvar izgledala kao veliki kamen, ali se ispostavilo da je to bio samo dio zagonetke."

"U našoj studiji tvrdimo da bi taj predmet mogao u svojoj osnovi biti od leda. No, zahvaljujući tome da se pekao u radijaciji koju emitiraju planeti pored kojih je prolazio na svom putovanju koje traje stotinama milijuna godina, nismo uspjeli detektirati taj led", dodao je Fitzsimmons.

U ovom trenutku nije sigurno da Oumuamua sadrži led, međutim u radu profesora Fitzsimmonsa stoji da se ne može isključiti mogućnost da uistinu je od leda. Konačni sud o sastavu međuzvjezdanog putnika ne može se donijeti jer je omotan nekim čudnim organskim omotačem koji onemogućava zagledanje u dubinu predmeta. Znanstvenici naime mogu vidjeti samo najtanji površinski sloj.

Otkad je u listopadu ove godine prvi puta doputovao u naš Sunčev sustav, znanstvenici ga pomno promatraju, međutim o njemu još uvijek ne znaju puno.

Istraživače je tako prvo iznenadio oblike Oumuamue budući da se prethodno smatralo da će posjetitelji našeg Sunčevog sustava više nalikovati kometima. Takva su svemirska tijela inače od leda te ostavljaju vidljiv trag kada prolaze pored vrućih zvijezda, međutim Oumuamua nije ostavio nikakav trag nakon prolaska pored Sunca.

Znanstvenici su Oumuamuu proučili spektroskopom, uređajem za promatranje spektra vidljive svjetlosti. "Kada smo ga pogledali nismo vidjeli svjetlosne valove kakve bismo vidjeli da smo gledali Zemlju ili recimo neki asteroid koji se nalazi blizu Sunca", rekao je Fitzsimmons te dodao da se oko ledenih predmeta koji lete svemirom stvara debela kora koja ne dopušta toplini da promijeni oblik predmeta.

"Očekivali smo da bi nas takvi predmeti mogli posjetiti s vremena na vrijeme", rekla je Michele Bannister, autorica druge studije o Oumuamui. "Naš je Sunčev sustav u svemir bacio milijune malih kamenih tijela. Nije čudo da nas je sada jedan takav posjetio."

Takve je predmete međutim teško uočiti jer su uglavnom tamni, međutim tu na scenu stupa Bannister. Ona je naime putem boje Oumuamue pokušala otkriti kako ovaj međuzvjezdani putnik izgleda.

Bannister je tako otkrila da je Oumuamua najvjerojatnije crvene boje, međutim ne zna se koje nijanse crvene. Ako bi znanstvenici uspjeli utvrditi koje je predmet boje mogli bi u budućnosti otkriti i od čega se sastoji. "Putovao je sigurno milijunima godina. Moguće da je stariji od našeg Sunčevog sustava", objasnila je Bannister. "(Oumuamua) izgleda poznato, ali je drukčiji od onoga što sam očekivala da ću vidjeti."

Znanstvenici se nadaju da će sljedećeg međuzvjezdanog putnika uočiti brže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 03:41