SVJETSKI REKORD

Mega-munja prošla kroz tri države, bljesak se protegnuo na 767 kilometara: ‘Apsolutno nevjerojatno‘

Ilustracija

 John Sirlin/Alamy/Alamy/Profimedia
Bljesak munje koji se protegnuo 767 kilometara preko tri američke države, Teksasa, Louisiane i Mississippija u travnju 2020. godine

Bljesak munje koji se protegnuo 767 kilometara, preko amričkih saveznih država Teksas, Louisiana i Mississippi u travnju 2020. godine, postavio je novi svjetski rekord, izvijestila je sada Svjetska meteorološka organizacija.

Prijašnji rekord iznosio je 709 kilometara, a zabilježen je 2018. godine.

Također 2020., munja koja je zabljesnula područje Urugvaja i sjevernu Argentinu trajala je čak 17,1 sekundu. Prijašnji rekord bio je 16.7 sekundi.

Obje regije spadaju među rijetka mjesta na svijetu gdje su česte intenzivne oluje koje mogu proizvesti ono što se naziva mega munjama, rekao je Randall Cerveny sa Sveučilišta Arizona State, voditelj odjela za potvrdu rekorda pri WMO-u.

Rekao je da munje obično ne putuju duže od 16 kilometara te traju manje od sekunde.

- Ova dva rekorda su apsolutno nevjerojatna, rekao je.

- U oba slučaja radilo se o pražnjenju između dva oblaka, više od tisuću metara iznad tla, tako da nitko nije bio u opasnosti, rekao je.

Niti jedan incident nije povezan s klimatskim promjenama te su uočeni i potvrđeni zahvaljujući novoj tehnologiji satelitskog praćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:19