PRIJE 66 MIL. GODINA

'METEOR KOJI JE POBIO DINOSAURE POSLAO JE ŽIVOT NA MARS' Nova teorija uglednih znanstvenika

Asteroid koji je pobio dinosaure možda je katapultirao život na Mars i Jupiterove mjesece, tvrde američki znanstvenici.

Naime, udar asteroida koji je stvorio krater Chicxulub bio je dovoljno snažan da odbaci goleme krhotine stijena sve do mjeseca Europe, a kako tvrde znanstvenici, tisuće potencijalnih "životonosnih" stijena stiglo je na Mars.

Panspermija - teorija da organizmi putuju svemirom na kometima i ostacima nakon udara meteora dugo je fascinirala znanstvenike.

No, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji sad mogu simulirati ta putovanja i pratiti potencijalne nositelje života dok putuju Sunčevim sustavom.

U novoj studiji znanstvenici su procijenili broj stijena većih od 3 metra odbačenih sa Zemlje uslijed većih udara meteora.

Kako smatraju, stijena promjera 3 metra je minimum potreban da bi zaštitio mikrobe od Sunčeve radijacije tijekom dugotrajnih putovanja svemirom.

Znanstvenici su zatim mapirali njihova vjerojatna putovanja. Neki od njih su jednostavno ostali u blizini Zemlje, a zatim ih je gravitacija postupno povukla natrag. Druge je ili privuklo Sunce ili su potpuno odletjeli izvan Sunčevog sustava.

Ipak, malen ali značajan broj uspio je stići do stranih svjetova koji bi mogli podržavati život.

- Dovoljno da znači - kazala je autorica studije Rachel Worth sa Sveučilišta Penn State.

Otprilike šest stijena dospjelo je sve do Europe, Jupiterovog satelita s tekućim oceanom koji je prekriven ledenom korom.

- Čak i uz konzervativne, realistične procjene, i dalje je moguće da organizmi plivaju Europinim oceanima - kaže Worth.

Znanstvenici tvrde da je na Mars palo oko 360.000 velikih stijena.

Vjerojatno najpoznatiji udar je onaj u Chicxulubu u Meksiku prije 66 milijuna godina kad je meteor veličine malenog grada pogodio Zemlju i u svemir lansirao oko 70 milijardi tona stijena, od čega je njih oko 20.000 kilograma moglo stići sve do Europe.

- Bila bih iznenađena da život nije stigao na Mars - zaključila je Worth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:47