APEL ASTRONOMA

Meteorit pao na području Dalmacije, pokrenuta velika potraga: ‘Od iznimne nam je važnosti‘

Meteorit /Ilustracija
 Jakov Prkic/Cropix
Područje mogućeg pada suženo je na 150 metara širine i dva kilometra dužine šibenskog zaleđa

Hrvatska meteorska mreža krajem veljače ove godine snimila je pad meteora na području Dalmacije, točnije šibenskog zaleđa. Ovaj događaj snimile su četiri kamere koje su dio sustava više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže. Prilično je izvjesno da je meteor 'preživio' pad kroz atmosferu, pa Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom, javlja Dalmacija danas.

Kako su m pojasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog tijela iz svemira jer na njega jako utječu naše atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i oborine. Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno u uvjetima koji neće puno utjecati na njega.

– Što se tiče područja gdje pao meteorit u Dalmaciji, suzili smo područje mogućeg pada na 150 metara širine i dva kilometra dužine. Pronalazak meteorita uvijek je koristan, osobito za znanost. Meteoriti, ovisno o svom sastavu, vrijede više ili manje na tržištu, no od velike su važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka u Sunčevom sustavu – kažu hrvatski astronomi koji imaju poruku za eventualne očevice pada meteorita ili za one koji ga pronađu.

– Ako netko pronađe meteorit, imamo molbu da ga fotografira i pošalje nam snimke na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – bili bismo jako zahvalni.

Hrvatsko meteorsko društvo osnovali su Astronomsko društvo Istra iz Pule i Znanstveno-edukativni centar Višnjan još 2007. Danas ova mreža broji preko 30 kamera koje su postavljene u raznim dijelovima Hrvatske, ali i okolnih zemalja. Kamere snimaju noćno nebo, a kada postoje višestruki preklopi putanja može se procijeniti i otkuda je tijelo došlo i procijeniti gdje je palo, ako je došlo do pada, piše Dalmacija danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:53