PROMJENA ODREDBE

Mijenja se apsurdni zakon: Nagrade za znanost ubuduće će moći dobiti i stranci koji rade u Hrvatskoj

Prof.dr. Ivica Vilibić

 Tom Dubravec/Cropix
Dr. Vilibić: U zemljama uspješne znanosti nije važno koje ste nacionalnosti, nego što ste napravili

Francuska znanstvenica dr. Clea Denamiel, oceanografkinja iz Laboratorija za fiziku mora i kemiju vodenih sustava Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) u Zagrebu, od 2016. živi i radi u Hrvatskoj.

U proteklih šest godina objavila je niz zapaženih radova u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima, što je uvelike povećalo vidljivost Hrvatske u međunarodnoj znanosti. Usto, Clea Denamiel lani je, kao predstavnica IRB-a, postala jedan od 16 voditelja projekta ChEESE 2P, koji se financira u sklopu sheme Horizon Europe centara izvrsnosti.

Upravo zbog tih važnih postignuća njezin šef, dr. Ivica Vilibić, odlučio je kandidirati dr. Denamiel za Državnu nagradu za znanost koju Hrvatska dodjeljuje za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci.

No, dočekalo ga je neugodno iznenađenje. - Kad sam prikupio sve potrebne papire za kandidaturu i odlučio ih poslati, u Ministarstvu znanosti su mi rekli da dr. Cleo Denamiel nije hrvatska državljanka i ne ispunjava uvjete za kandidaturu. To je apsurdno, jer u zemljama uspješne znanosti, primjerice u SAD-u, nije važno tko ste, odakle dolazite i koje ste nacionalnosti, nego što ste napravili. Dr. Denamiel je u šest godina života i rada u Hrvatskoj puno učinila za hrvatsku znanost bez obzira na to što nema naše državljanstvo - rekao nam je dr. Vilibić.

Zadnjih desetak godina i na našim znanstveno-obrazovnim institucijama, posebice Institutu "Ruđer Bošković", sve je više stranih znanstvenika. No, sudeći prema pravilima za dodjelu Državne nagrade za znanost, na njih se gleda kao na strance, a ne na znanstvene Hrvate koji pomažu našoj znanosti.

Stoga nas je zanimalo hoće li Ministarstvo znanosti i obrazovanja ukinuti odredbu o tome da državne nagrade za znanost mogu dobiti samo hrvatski državljani, tim više što bi se to moglo tumačiti i kao diskriminatorno jer je Hrvatska članica EU.

"Prihvatljivi dobitnici državnih nagrada za znanost propisani su Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost (NN 108/95, 104/97, 142/98). Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira sljedeće godine pokrenuti proceduru donošenja novog Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost nakon donošenja podzakonskih propisa sukladno odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja razmotrit će prijedlog donošenja nove odredbe da se državne nagrade za znanost podjeljuju svim znanstvenicama koji rade u Republici Hrvatskoj", poručili su iz Ministarstva znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:57