EKOLOŠKA PRIJETNJA

MIKROVALKE U EUROPI EMITIRAJU CO2 KAO I 7 MILIJUNA VOZILA Nakon upotrebe, pećnicu je najbolje posve isključiti iz struje

 Profimedia, Alamy

Ubaciti smrznuti grašak na nekoliko minuta u mikrovalnu čini se posve bezopasnim. Međutim, mikrovalne pećnice u Europi emitiraju jednako CO2 kao i sedam milijuna automobila, pokazala je najnovija studija.

A situacije se dodatno pogoršava jer kućanski aparati, ti statusni simboli modernog doba, postaju sve dostupniji. Osim toga, korisnici svoje mikrovalke bacaju nakon otprilike osam godina i odmah kupuju nove, piše Guardian.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Manchester pokazalo je kolika je emisija ugljičnog dioksida – jednog od glavnih krivaca za globalno zatopljenje – u svakoj fazi života mikrovalne, od proizvodnje do njezinog kraja na nekom deponiju.

'Struja koju troše mikrovalne je ono što ima najveći utjecaj na okoliš', kažu autori studije.

'Svi napori da se to promijeni dosad su išli u smjeru poticanja svjesnosti korisnika o tome kako koristiti mikrovalnu da se smanji potrošnja električne energije. Jedan od načina je postaviti timer na točno onoliko minuta koliko zahtijeva određena namirnica.'

Svake se godine u Europi proda više mikrovalnih pećnica od bilo kojeg drugog tipa pećnice. Očekuje se da će taj broj do kraja desetljeća dosegnuti 135 milijuna.

David Reay, profesor upravljanja ugljikom na Sveučilištu Edinburgh, ističe kako je ipak šteta od mikrovalnih tek djelić štete koju proizvode automobili.

'Da, u Europi ima mnogo mikrovalnih i da, one troše struju. No njihova emisije CO2 je ništa u usporedbi s automobilima. U Velikoj Britaniji ima oko 30 milijuna automobila koji emitiraju daleko više CO2 od mikrovalnih pećnica. Posljednji podaci kažu da putnički automobili u Velikoj Britaniji emitiraju 69 milijuna tona CO2 godišnje. To je deset puta više od godišnje emisije CO2 mikrovalnih pećnica na području čitave Europske unije.

Količina energija koju koriste mikrovalne, niža je od ostalih oblika pećnica te se smatraju energetski najučinkovitijim oblicima pećnica. No bez obzira na to, korisnike se potiče da ih potpuno ugase i isključe iz struje nakon upotrebe.

'Važno je pravilno koristiti mikrovalnu', kaže Simon Bullock iz organizacije Friends of the Earth. 'No također treba paziti i da je struja koju koriste dobivena na ekološki način. Vlada bi trebala obustaviti udar na solarne i vjetroelektrane. Trebamo ekološku struju za napajanje naših televizora, mikrovalki i hladnjaka.'

Izvještaji također pokazuju da se životni vijek mikrovalki u posljednjem desetljeću smanjio za gotovo sedam godina. Svake godine odbaci se gotovo 16 milijuna tih pećnica.

'S obzirom da se mikrovalne pećnice najviše prodaju, koriste i odbacuju, hitno se trebamo pozabaviti njihovim utjecajem na okoliš nakon što završe na smetlištu', kaže Alejandro Gallego-Schmid.

Postojeće regulative nisu dovoljne i potrebne su dodatne, posebno kreirane za mikrovalne pećnice, navodi se u izvještaju.

'Moja mikrovalna trenutno nije problem jer nije u funkciji. Pokvarila se i stoji u kutu čekajući da smislim najbolji način kako je reciklirati', kaže Bullock.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58