TAJNA DOGGERLANDA

MISTERIJ ATLANTIDE Otkriveno kako je nestalo kopno koje je spajalo Britaniju s Europom

 YouTube

Prapovijesno kopno koje je prije nekih 8.000 godina spajalo Veliku Britaniju s europskim kontinentom, a kojega neki danas nazivaju Atlantidom Sjevernog mora, vjerojatno je nestalo uslijed golemog tsunamija, otkrili su britanski istraživači koji su o tome objavili znanstveni rad u časopisu Ocean Modelling.

Stručnjaci s londonskog Imperial Collegea tvrde da je plimni val bio visok oko pet metara, a nastao je uslijed gigantskog podvodnog odrona u blizini obale današnje Norveške. Došlo je do urušavanja čak 3.000 kubičnih kilometara sedimenta, a voda je doslovce potopila kopnenu masu u današnjem Sjevernom moru, poznatu kao Doggerland.

Da je u to vrijeme nastao tsunami, poznato je već otprije, ali dosad nitko nije sustavno proučavao vjerojatnost da je taj plimni val stajao iza nestanka Doggerlanda.

'Tko god da je tada tamo živio, nije preživio. To je bila jako velika količina sedimenta, trostruko veća od ukupne količine koju nanesu sve svjetske rijeke unutar godine dana', rekao je jedan od istraživača Jon Hill, navodeći da je Doggerland, prema računalnim modelima, bio na tek nekoliko metara nadmorske visine pa ne čudi njegovo instantno iščeznuće s morske površine.

Dodaje da je mogućnost ponavljanja sličnog odrona s tako kataklizmičnim posljedicama danas minimalna. Hill najavljuje dodatna istraživanja, kojima je cilj utvrditi utjecaj tsunamija na današnju britansku obalu.

'Poznati su nam arheološki nalazi, jedna ili dvije lokacije u Škotskoj, za koje smo uvjereni da ih je nanio tsunami', kaže profesor Martin Bell, šef katedre za arheologiju na Sveučilištu Reading. Riječ je uglavnom o kostima životinja koje su živjele na Doggerlandu u pradavno doba. Vjeruje se da je to plodno područje bilo iznimno popularno lovište, svojevrsni prapovijesni Edenski vrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:41