TANJUR ULOVIO SIGNALE

Misterij u Kini: Državni institut objavio da su možda pronašli izvanzemaljsku civilizaciju. Vijest iznenada povučena

Kineski Aperture Spherical Radio Telescope (FAST)

 Ou Dongqu/Xinhua Via Afp
Najvećim radio teleskopom na svijetu otkrivena su dva skupa sumnjivih signala 2020. te jedan sumnjiv signal ove godine

Kina je rekla da je njezin golemi teleskop "Sky Eye" (Nebesko oko) možda otkrio znakove izvanzemaljskih civilizacija, izvijestio je državni časopis Science and Technology Daily, da bi potom, kako se čini, izbrisao taj izvještaj i komentare o otkriću, prenosi Bloomberg.

Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), odnosno Sferični radio teleskop s otvorom od 500 metara, poznatiji kao "Sky Eye", jedini je divovski radio teleskop s jednim 'tanjurom' na svijetu.

Uskopojasni elektromagnetski signali koje je otkrio "Sky Eye", inače najveći svjetski radio teleskop, razlikuju se od prethodno snimljenih i znanstveni tim ih dalje istražuje, navodi se u izvješću, u kojem se citira Zhanga Tonjiea, glavnog znanstvenika ekipe za traženje izvanzemaljskih civilizacija.

Tim je otkrio dva skupa sumnjivih signala 2020., dok je obrađivao podatke prikupljene 2019. godine te je pronašao još jedan sumnjiv signal ove godine iz podataka dobivenih promatranjem egzoplaneta, rekao je Zhang, kako je prenio list.

List je također citirao izjavu kozmologa Zhanga, nekoć nazvanog "glavnim kineskim lovcem na izvanzemaljce", kako bi novi signali mogli biti samo radio smetnje, prenosi Business Insider.

Sumnjivi signali

"Mogućnost da je sumnjivi signal neka vrsta radijskih smetnji također je vrlo velika i treba je dodatno potvrditi i isključiti. Ovo može biti dug proces" rekao je Zhang.

Taj tim su osnovali pekinško Normal University, Nacionalni astronomski opservatorij Kineske akademije znanosti i Kalifornijsko sveučilište Berkeley.

Nije jasno zašto je izvješće očito uklonjeno s internetske stranice Science and Technology Daily, službenih novina kineskog ministarstva znanosti i tehnologije, iako je vijest već bila vrlo popularna na društvenoj mreži Weibo, a prenijeli su je i drugi mediji, uključujući i državne.

Na pozive Bloomberga za Science and Technology Daily, kako navode, nije bilo odgovora.

U rujnu 2020. godine "Sky Eye", koji se nalazi u kineskoj jugozapadnoj provinciji Guizhou i ima promjer od 500 metara, službeno je krenuo u potragu za izvanzemaljskim životom.

Kineski "Sky Eye" izuzetno je osjetljiv u niskofrekventnom radijskom pojasu i igra ključnu ulogu u potrazi za izvanzemaljskim civilizacijama, rekao je Zhang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:55