PRAVI IDENTITET

MISTERIOZNA MONA LISA Talijanski povjesničar ponudio novu teoriju o najslavnijoj slici svijeta

'Na slici se nalazi Leonradova majka. Bila je kineska ropkinja', tvrdi Angelo Paratico

Tko je zapravo Mona Lisa, žena s misterioznim osmijehom prikazana na najslavnijoj slici u povijesti? Rasprave na ovu temu vode se već stoljećima, a talijanski povjesničar i književnik Angelo Paratico ponudio je još jednu teoriju.

Prema njemu riječ je o majci velikog Leonarda da Vincija. Iako on nije prvi koji iznio ovu teoriju, novost je zapravo njeno porijeklo.

Autor tvrdi da je riječ o kineskoj robinji koja je radila za jednog bogatog klijenta Da Vincijevog oca.

- Donekle sam uvjeren da je Leonardova majka bila Azijatkinja, ali bi tek uz pomoć deduktivne metode mogli utvrditi je li bila Kineskinja - rekao je Paratico.

- Jedan bogati klijent Leonardovog oca imao je ropkinju po imenu Caterina. Nakon što se 1452. rodio Leonardo, ona je nestala iz svih dokumenata i više nije tamo radila - kaže Paratico.

Da Vincijev otac je inače po zanimanju bio javni bilježnik. Vjeruje se da se njegova majka zvala Caterina, koja je prema nekima bila lokalna seljanka, ali Paratico u svojim novom radu tvrdi da je ona zapravo bila ropkinja.

- Tijekom renesanse u zemljama poput Italije i Španjolske bilo je puno robova iz Azije - kaže Paratico uz tvrdnje da neki aspekti Da Vincijevog života i rada imaju poveznicu s Istokom.

- Na primjer, činjenica da je pisao s lijevom rukom s lijeva na desno. Također, bio je vegeterijanac, što u to vrijeme nije bilo učestalo. Mona Lisa je vjerojatno portret njegove majke, kao što je Sigmun Freud rekao 1910. U pozadini Mona Lise je prisutan kineski krajobraz, a čak i njeno lice izgleda poput kineskog - tvrdi Paratico.

Unatoč ovim zaključcima, povjesničar ipak smatra kako je jednini način rješenja ovog misterija u DNA analizi posmrtnih ostatak nekoga od njegovih srodnika u Firenzi.

Angelo Paratico je inače posljednjih 20 godina a proveo u Hong Kongu gdje je istraživao poveznice između njegove domovine i Kine. Tako je otkrio dokumentaciju koja mu je poslužila kao temelj za njegovu novu knjigu 'Leonardo Da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy', koja će biti objavljen sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:12