NE MOŽEMO NIŠTA

Misteriozna tamna tvar: Sa svakim od nas čestice tamne tvari godišnje se sudare i do 100.000 puta!

 NASA
Ohrabreni rezultatima iz eksperimenata DAMA, COGENT i CRESST, par fizičara, Katherine Freese i Christopher Savage, sjeli su i izračunali koliko puta godišnje čestice tamne tvari udare u čestice obične materije u prosječnom čovjeku

ZAGREB - Fizičari još uvijek nisu sasvim sigurni što je točno tamna tvar i kako, ako ikako, ulazi u interakciju za običnom materijom, piše arXiv .

Fizičari pretpostavljaju da se radi o masivnim česticama koje su neutralnog električnog naboja, te sa običnom materijom ulaze u interakciju samo putem slabe nuklearne sile i gravitacije.

Odnedavno, postoji nekoliko eksperimenata koji se trude pronaći čestice tamne tvari. Kako ih je nemoguće pronaći izravno, znanstvenici tragaju za znakovima sudara sa obićnim česticama u velikim detektorima.

Ohrabreni rezultatima iz eksperimenata DAMA, COGENT i CRESST, par fizičara, Katherine Freese i Christopher Savage, sjeli su se i izračunali koliko puta godišnje čestice tamne tvari udare u čestice obične materije u prosječnom čovjeku.

Ovisno o različitim modelima koji predviđaju masu (i time energiju) čestica tamne tvari, Freese i Savage dobili su rezultate koji variraju od 30 sudara godišnje, za pretpostavljeni manji broj interakcija, do otprilike 100.000 sudara godišnje prema najnovijim podacima iz tri aktualna eksperimenta .

Čestice tamne tvari se, kažu, najčešće sudare sa atomima kisika i vodika u našim tijelima. Posljedica tih sudara nije poznata, no znanstvenici ističu da nema nekih razloga za zabrinutost - ne možemo išta učiniti kako bi te sudare izbjegli, a izloženi smo njima tokom cijelog razdoblja ljudske evolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 13:02