ČUDO NA TITANU

MISTERIOZNI OBJEKT Astronome zbunio golemi otok koji se naglo pojavio pa nestao sa Saturnovog najvećeg mjeseca

 NASA/Cassini

Znanstvenici s velikim zanimanjem proučavaju misteriozni objekt koji se nedavno pojavio, a zatim naglo nestao s površine golemog jezera na Titanu, najvećem Saturnovom mjesecu.

Objekt je prvo uočen na fotografiji koju je lani zabilježila NASA-ina letjelica Cassini, no na pretjodnim i naknadnim snimkama istog mjesta na jezeru više nije bilo ničega.

Na originalnoj je fotografiji objekt zabilježen negdje u sjevernoj Titanovoj hemisferu vidljiv kao mala mrlja, koja prosječnom promatraču ničim posebno ne odstupa od okoline, no astronome je prilično iznenadila. Kako piše Guardian, možda je riječ o ledenom brijegu koji se odlomio od obale, ali moguće je i da se radi o valovima.

Prema procjenama, objekt je dug oko 19, a širok oko deset kilometara. Snimljen je 10. srpnja 2013. godine, a već 26. srpnja više ga nije bilo.

Dok detaljne analize traju, znanstvenici su malu mrlju među sobom prozvali 'magičnim otokom'.

'Ne možemo biti sigurni o čemu je riječ jer trenutno imamo samo jednu sliku objekta, ali sasvim sigurno nije riječ o nečemu što se na Titanu vidi svakoga dana. To nije nešto što je ondje oduvijek', izjavio je astronom Jason Hofgartner s njujorškog sveučilišta Cornell, koji otklanja mogućnost da se objekt na slici pojavio zbog neke tehničke greške.

Na fotografiji: Područje golemog jezera na Titanu snimljeno prije nego što se pojavio 'magični otok' (Foto: NASA)

Na fotografiji: Područje golemog jezera na Titanu na kojem se vidi misteriozni 'magični otok' (Foto: NASA)

Titan je jedno od znanstvenicima najfascinantnijih mjesta u Sunčevom sustavu. Riječ je o jedinom poznatom mjestu u svemiru, izuzev Zemlje, na kojemu se na površini može naći stabilna tekućina te na kojemu pada kiša.

Kopno se ondje sastoji od golemih ugljikovodičnih dina koje se izdižu iznad jezera tekućeg metana i etana. Najveća su jezera dobila nazive po mitološkim čudovištima, među kojima je i Kraken.

Atmosfera je gusta, a u kombinaciji s izrazito slabom gravitacijom ima takva svojstva da, kada bi ondje došao čovjek, komotno bi si mogao pričvrstiti krila i gotovo bi odmah poletio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:36