MINI PREDATOR

MISTERIOZNO ČUDOVIŠTE IZ MORSKIH DUBINA Napokon identificirano bizarno crno biće koje lovi dvaput veće zvijerke od sebe

 Facebook

Neobična riba koju je troje turista pronašlo na obali Bay of Islandsa na Novom Zelandu, zbunila je znanstvenike. Stručnjaci muzeja Te Papa Tongarewa, koji su trebali identificirati vrstu, ostali su prilično iznenađeni pa su nakon prvog ‘susreta’ na Facebooku napisali da se radi o ‘ribi s nogama’, vjerojatno vrsti žaboglave ribe.

Andrew Stewart, stručnjak za ribe u muzeju, rekao je da su je uspjeli identificirati i njihova je inicijalna pretpostavka bila točna - radi se o čupavoj žabolikoj ribi ( Antennarius striatus). Međutim, tipični predstavnik vrste ima specifične prugice ili slične šare po tijelu, dok je ovaj primjerak potpuno crn.

Zanimljiva stvar kod žabolikih riba je to da mogu ‘hodati’ po dnu i tako vrebati plijen, a da bi ga ulovili koriste ‘crvuljak’ na glavi koji im služi kao mamac. Kad se plijen približi, sposobne su uhvatiti i dvaput veću ribu od sebe.





Fish with 'legs', sent in for ID by Claudia Howse, Glenys Howse and James Beuvink.This weird creature is likely to be...

Posted by Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa on Sunday, January 10, 2016




Kako pišu stručnjaci muzeja, žabolike ribe imaju najbrži ugriz od svih kraljležnjaka. Njihova se usta šire brzinom metka kalibra .22.





Having its last bath.© Te Papa

Posted by Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa on Tuesday, January 19, 2016




Mnogi su se na društvenim mrežama pobunili što se dogodilo s ribom i da nije ubijena zbog istraživanja pa je muzej objavio da su je nalaznici spremili u posudu sa slanom vodom kako bi je odnijeli u akvarij u Aucklandu, no u transportu je uginula. Tek nakon toga završila je u muzeju.





The shaft of the lure is diagnostic for these animals. On that basis, our fish expert Andrew Stewart has identified it as a Striped Frogfish.© Te Papa

Posted by Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa on Tuesday, January 19, 2016
















Having its last bath.© Te Papa

Posted by Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa on Tuesday, January 19, 2016




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 01:06