ČUDNOVATO STVORENJE

More izbacilo neobično biće, znanstvenike pravo iznenađenje dočekalo kad su mu otvorili usta

 South Australian Museum
Mužjaci ove vrste kita imaju kljove. No ovo stvorenje s kljovama je - ženka.

Na južnoj australskoj obali znanstvenici su otkrili tijelo neobičnog kita koje ih je prilično zbunilo.

Očigledno se radilo o lešini rijetke vrste kljunastog kita koji može zaroniti na velike dubine. No, ono što je bilo doista iznenađujuće je ono što su našli u njegovim ustima. Iako su ustanovili da se radi o ženki, imala je dvije male kljove kakve obično imaju mužjaci. Radi li se o nekoj novoj vrsti ili tek čudnovatoj mutaciji?

Lešina je odnesena u Muzej Južne Australije gdje je podvrgnuta detaljnoj analizi. Kad su odstranili kožu s lubanje, otkrili su dvije kljove a ispod njih i dva mala zuba tipična za tu vrstu kitova. No, i dalje nije bilo jasno zašto te kljove, tipične za mužjaka, ima ženka kita.

Uz kljunaste kitove vežu se mnogi misteriji. Ne zna se puno o njihovom staništu, ponašanju i razmnožavanju. Od 22 poznate vrste, detaljno su istražene samo četiri. Ovi su kitovi vrlo rijetki te dodatno ugroženi zbog lova. Zbog svojih kljunova izgledaju poput dupina, a zna se da mogu zaroniti i do 3.000 metara.

Kljove koje imaju mužjaci najvjerojatnije služe kao pomoć u borbama za naklonost ženki. Upravo zbog toga se otkriće ove ženke s kljovama smatra nekakvim evolucijskim atavizmom iz vremena kad su možda oba spola imala kljove. S druge strane, možda se radi tek o slučajnoj mutaciji ili se kljove kod ženki češće nego se isprva mislilo. Konačan odgovor možda da detaljna genetska analiza.

South Australian Museum

Foto: South Australian Museum

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:07