MRAVI POSTAJU ZOMBIJI

Mravi su stručnjaci i za BIOLOŠKO RATOVANJE: Gljivama se štite od spora koje ih pretvaraju u ZOMBIJE!

 David Hughes / Penn State University

BRAZIL - Tlo amazonske prašume prekriveno je sićušnim truplima mrava, kaže znanstvenik David Hughes. Njegov je tim otkrio da mrave napada jedna vrsta gljivice, Ophiocordyceps, koja kao u filmovima strave i užasa mrave prvo pretvori u zombije, a onda ih ubije kako bi se razmnožavala.

U vijesti, koju prenosi National Geographic , navodi se kako najprije parazitske spore preuzmu mravlji mozak i odvedu mrava do hladnog i vlažnog mjesta. On potom ugine, a iz glave mu izbiju gljivice koje šire još spora i zatvaraju krug.

No, istraživači su otkrili neidentificiranu glivicu koja "kastrira" spore s početka priče. Kemijskim putem ta nova gljivica eliminira veliku većinu proizvođača zombijske spore: samo šest i pol posto ih ostane aktivno.

Hughes je to povezao s razmnožavanjem hrasta: od svih žireva koji padnu na šumsko tlo, samo će nekolicina preživjeti i niknuti u mlado stablo. Za National Geographic je još rekao kako se mnogo takvih interakcija dnevno odvija u prašumi i kako bi bilo zanimljivo istražiti ih detaljnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:26