OCEAN KOJI ODUMIRE

'MRTVE ZONE' U ATLANTIKU Otkrivena područja široka i do 160 km bez kisika i - života

 NASA Earth Observatory

Slojevi morske vode s velikim manjkom kisika, koji se protežu i do 160 kilometara, te ne mogu podržavati bilo kakav oblik života, pronađeni su u Atlantskom oceanu, pokazala su najnovija znanstvena istraživanja.

Istraživači s GEOMAR Helmohltz centra za oceanska istraživanja u Kielu u Njemačkoj otkrili su okoliše s neočekivano niskim razinama kisika nekoliko stotina kilometara od obale zapadne Afrike. Studija, objavljena u magazinu Biogeosciences, opisuje područja prepuna vrtloga koja se kreću po Atlantiku, ponekad i mjesecima, navodi Independent.

Grupa istraživača, vođena doktorom Johannesom Karstensenom upozoravaju kako se 'vrtlozi kreću zapadno, oko četiri do pet kilometara dnevno, od mjesta nastanka prema otvorenom oceanu'.

Takozvane 'mrtve zone' najčešće se mogu naći u plitkim vodama, poput jezera ili plitkim morskim obalama. Međutim, cirkulirajuće kretanje vrtloga, pronađenih u Atlantiku, onemogućuje izmjenu vode pa se kisik u njima vrlo brzo potroši.

- Brza rotacija vrtloga otežava izmjenu kisika kroz granicu rotirajuće struje i oceana. Isto tako, takvo cirkuliranje vode stvara plitke slojeve, do više desetaka metara duboke, koji podržavaju snažan rast biljaka - objašnjava dr. Karstensen. Posljedica toga je da se kisik unutar vrtloga vrlo brzo potroši jer ga alga iscrpe za svoj rast.

Na stranu šteta koja se tako nanosi oceanskoj fauni, Karstensen predviđa kako bi 'mrtve zone' mogle utjecati na stanovnike Zelenortskih Otoka.

- Uzevši u obzir da se nekoliko 'mrtvih zona' koje smo promatrali nalazi manje od stotinu kilometara sjeverno od arhipelaga Zelenortskih Otoka, nije nemoguće da će 'zone' zahvatiti i to područje - tvrdi dr. Karstensen.

Obala će zbog toga biti pogođena vodom s manjkom kisika što će sigurno poremetiti osjetljivu ravnotežu obalnih ekosustava te izazvati pomor riba i drugog oceanskog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:32