STUDIJA POTVRDILA

Muškarci im ne mogu odoljeti, ali ove četiri namirnice povećavaju rizik od raka debelog crijeva

Junk Food

 Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp
Pravilo trebalo biti da se mesne prerađevine konzumiraju rijetko, zaslađeni sokovi tek povremeno i smanji unos zasićenih masti
Pravilo trebalo biti da se mesne prerađevine konzumiraju rijetko, zaslađeni sokovi tek povremeno i smanji unos zasićenih masti

Gomilaju se dokazi o povezanosti razvoja ozbiljnih bolesti poput raka i konzumiranja prerađene hrane, piše NBC News.

Dvije znanstvene studije objavljene u ponedjeljak naglašavaju opasnost učestale konzumacije hrane poput hot-doga, raznih grickalica, gaziranih sokova i prženih krumpirića.

Prva studija koja je analizirala više od 24.000 odraslih osoba u Italiji, pokazala je da su oni koji su učestalo konzumirali ultra-prerađenu hranu u velikim količinama, općenito bili u većem riziku od smrti, posebno od kardiovaskularnih bolesti, u usporedbi s ljudima koji su jeli manje takve hrane.

Druga je studija pratila više od 200.000 američkih zdravstvenih radnika kroz razdoblje od 24 do 28 godina i ustanovila da su muškarci koji su konzumirali mnogo ultra-prerađene hrane - u prosjeku više...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:53