DR. CIRIL VARGA

Tvorac Poli salame: Postoji jedno mjesto na kojem je nikad ne držim! A znate li zašto toliko košta?

Njegovu su ideju oponašali mnogi, čak i najveći kritičari, i to zato što je sirovina jeftina, a zarada velika

Poli salama i njezin idejni tvorac dr. Ciril Varga (u krugu)

 Željko Hajdinjak/cropix, N1 Screenshot/
Njegovu su ideju oponašali mnogi, čak i najveći kritičari, i to zato što je sirovina jeftina, a zarada velika

Dr. Ciril Varga je vodio razvoj prve pileće kobasice u Europi 1974., a tada nije ni sanjao kakav će uspjeh postići njegov recept. Za N1 je ovaj 84-godišnjak otkrio kako je nastao recept i rekao da ju on sam ne drži u hladnjaku.

Varga i njegov tim su recept za kultnu pileću kobasicu osmislili 1974. godine, a ona je desetljećima bila najpopularniji sastojak sendviča. Začetnik Poli salame danas je prema njoj kritičan, a sam s polica u trgovinama odabire druge pileće kobasice koje koštaju otprilike jednu šestinu cijene koju ima Poli. Osim po cijeni, te se druge kobasice po sastojcima i nutritivnoj vrijednosti ne razlikuju bitno od Poli. Viša cijena Polija je rezultat trošenja novca na reklame i marketing, kaže Varga.

- Kad sam stvorio Poli, razlike između nje i drugih sličnih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 23:13