Misteriozne rupe

Na čeljusti dinosaura pronašli rupe veličine golf loptice: ‘Uzrok ostaje zagonetka‘

 Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp
Pregledom Sue utvrđeno je osam rupa u njenoj donjoj čeljusti koje nisu uzrokovane infekcijom kao što tvrdili stručnjaci

Sue, najveći i najbolje očuvani Tyrannosaurus rex ikad iskopan, bez sumnje je bila strašna zvijer u vrijeme kada je grabežljivac harao područjem današnje Južne Dakote prije oko 67 milijuna godina u suton doba dinosaura.

No, čak ni taj golemi dinosaur, čiji su fosili izloženi u muzeju Field u Chicagu, nije bio neranjiv.

Najbolji primjer za to je niz okruglih rupa u Sueinoj čeljusnoj kosti koje i dalje zbunjuju znanstvenike. Novo istraživanje koje traži objašnjenje za te rupe uspjelo je odbaciti jednu od glavnih hipoteza, no rješenje zagonetke i dalje je nedostižno.

Znanstvenici su objavili da je pomnim pregledom osam rupa - neke promjera loptice za golf - na stražnjoj polovici Sueine lijeve donje čeljusti utvrđeno da nisu uzrokovane infekcijom kao što su neki stručnjaci tvrdili.

Utvrđeno je da se rupe razlikuju od oštećenja kostiju uzrokovanog infekcijom, rekao je Bruce Rothschild, liječnik i znanstveni suradnik u Prirodoslovnom muzeju Carnegie u Pittsburghu, glavni autor studije objavljene ovog tjedna u časopisu Cretaceous Research.

Sue, dugačka 12,3 metra, predstavlja jedan od najpoznatijih fosila dinosaura na svijetu.

Tiranosaur je bio jedan od najvećih kopnenih grabežljivaca, nastanjivao je zapadni dio Sjeverne Amerike na kraju razdoblja krede.

image

Tiranosaur je bio jedan od najvećih kopnenih grabežljivaca

Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Paleontolog iz muzeja Field i koautor studije Jingmai O‘Connor primijetio je da oko 15 posto svih poznatih primjeraka T. rexa ima rupe slične Sueinim.

Znanstvenici su istraživali jesu li rupe uzrokovane infekcijom protozoa.

Ta se bolest javlja kod ptica, koje su evoluirale od pernatih dinosaura.

O‘Connor je primijetio da je jedan sokol kojem je dijagnosticirana trihomonijaza imao oštećenje čeljusti, ali se ono razlikovalo od Sueinih rupa.

Kost oko Sueinih rupa pokazala je znakove zacjeljivanja, što ukazuje na to da ono što ih je uzrokovalo nije ubilo životinju.

Uočene su sličnosti između Sueinog zacjeljivanja i zacijeljenih prijeloma u drugim fosiliziranim kostima, kao i zacjeljivanja kosti viđene oko rupa napravljenih u lubanjama drevnih Inka u Peruu.

Uzrok Sueinih rupa ostaje zagonetka.

Rothschild je kao rješenje ponudio mogućnost oštećenja kandžama tijekom parenja. Sue ima žensko ime - u čast ženi koja je otkrila fosil 1990., ali spol dinosaura nije poznat.

"Iskreno nemam pojma što ih je formiralo", rekao je O‘Connor. "Stvarno ne mislim da su to tragovi ugriza ili pandži."

"Patologija kod jedinki T. rexa, koja je uzrokovala otvaranje velikih rupa u čeljusnoj kosti, ali samo u stražnjem dijelu čeljusne kosti i nije ubila T. rexa jer su rupe počele zacjeljivati, barem kod Sue - to je čudno," dodao je O‘Connor. "Toliko je hipoteza izneseno samo da bi bile srušene. To je dobar paleontološki misterij - moj najdraži."

Rupe nisu bile jedini primjeri tjelesnih oštećenja koju je pretrpjela Sue, dinosaur koji je živio oko 33 godine.

"Sue je bila prilično stara kad je uginula i pokazuje brojne ozljede i patologije", rekao je O‘Connor. "Dinosaur je imao giht u prednjim udovima. Pao je na desnu stranu, slomio rebra - ali su zacijelila. Pokidao je ligament na prednjem desnom ekstremitetu - zacjelilo je. Imao je užasnu infekciju kosti u lijevoj nozi. Imao je artritis u repu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 11:48