KUKCI PRED NESTANKOM

'NA KORAK SMO OD MASOVNOG IZUMIRANJA!' Znanstvenici upozoravaju kako smo zbog utjecaja čovjeka na rubu katastrofalnog raspleta

 Darko Tomaš / CROPIX
 

Pola milijuna vrsta kukaca pod prijetnjom je izumiranja, a njihov bi nestanak za čovječanstvo bio katastrofalan, upozorili su znanstvenici.

"Situacija s nestankom kukaca jako zabrinjava", rekao je Pedro Cardoso, biolog u Finskom prirodoslovnom muzeju i glavni autor studije objavljene u časopisu Conservation Biology.

"A ono što mi znamo samo je vrh ledenog brijega", kazao je.

Nestanak kukaca koji lete, gmižu, skakuću i hodaju po vodi mogao bi dovesti do masovnog izumiranja, šestog u posljednje pola milijarde godina.

Zadnje takvo dogodilo se prije 66 milijuna godina kada su zbog udara golemog asteroida izumrli dinosauri i većina drugih oblika života. Ovaj put krivac je čovjek.

"Ljudska aktivnost odgovorna je za pad broja gotovo svih vrsta insekata", naglašava Cardoso. Nestajanje i degradacija njihova staništa i onečišćenje, naročito insekticidima, glavni su uzroci. Usto, više od dvije tisuće vrsta insekata dio su ljudske prehrane, a i klimatske promjene uzimaju danak.

Pad broja leptira, pčela, osa, muha, cvrčaka, vilinskih konjica i mrava ima puno dalekoseženije posljedice od njihova eventualnog nestanka.

"Njihovim izumiranjem, gubimo mnogo više od vrsta", napominje Cardoso. "Mnoge vrste insekata vitalni su pružatelji usluga koje se ne mogu nadomjestiti", uključujući oprašivanje, razmjenu nutrijenata i sprečavanje zaraza.

Te "usluge ekosustavu" godišnje vrijede 57 milijardi dolara samo u Sjedinjenim Državama, pokazalo je ranije istraživanje.

Globalno, usjevi koji zahtijevaju oprašivanje imaju ekonomsku vrijednost između 235 i 577 milijardi dolara svake godine, podaci su UN-ova panela o bioraznolikosti (IPBES). O insektima ovisi preživljavanje brojnih životinjskih vrsta.

Primjerice, oštar pad broja ptica u Europi i Sjedinjenim Državama povezuje se s padom broja kukaca zbog upotrebe pesticida. Znanstvenici procjenjuju da na svijetu postoji 5,5 milijuna vrsta insekata, no samo ih je petina identificirana i imenovana.

Pet do deset posto svih vrsta insekata izumrlo je otkako je industrijsko doba 'ubacilo u višu brzinu' prije dvjestotinjak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 13:47