KOZMIČKE NEVOLJE

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici pojavila se pukotina: Astronauti je traže, počeo curiti zrak

Međunarodna svemirska postaja (ISS)
 Handout/NASA/AFP
Pukotina se pojavila na dijelu ruskog modula Zvezda u kojem se nalazi oprema za održavanje života na postaji

Astronaute stacionirane na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) iz sna su probudila očitanja koja su upozoravala da postaja gubi zrak kroz nepoznatu pukotinu.

Odmah su pristupili potrazi za pukotinom, što je lov koji traje već nekoliko tjedana, no sada je ubrzan jer su instrumenti pokazali da je curenje značajno pojačano. Analize s tla, kao i rad astronauta na postaji, pokazale su da su očitanja rezultat nagle temperaturne promjene na stanici, što se pripisuje pukotini. Također, postalo je jasno da se pukotina nalazi na ruskom modulu Zvezda u kojem se nalazi oprema za održavanje života na ISS-u te kabine za dva člana posade, javlja BBC.

NASA je izdala priopćenje u kojem su rekli kako pukotina trenutno ne predstavlja nikakav rizik za članove posade niti postaju, ali će blago poremetiti radni raspored astronauta na ISS-u. Zapovjednik postaje i NASA-in astronaut Chris Casidy, te kozmonauti Ruske svemirske agencije (Roscosmos) Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner dobili su upute da se zapute prema ruskom dijelu stanice kako bi prikupili informacije o mogućem kvaru ili pukotini. Jedan po jedan, astronauti su obilazili dijelove modula te su se u potrazi za pukotinom poslužili ultrazvučnim detektorom kako bi ubrzali prikupljanje podataka.

BBC podsjeća kako je ovo već treći put u malo više od mjesec dana kako se posada morala izolirati u ruskom dijelu postaje u naporima da pronađu pukotinu. Tijekom ove noći velik dio aktivnosti usmjerili su na analizu mjerenja tlaka u komorama. Tek kada su noćne provjere završene posada se vratila u ostatak postaje te su nastavili s uobičajenim aktivnostima.

Pritom valja istaknuti kako ovo nije prvi ovakav slučaj na ISS-u. U ljeto 2018. otkrivena je dvomilimetarska rupica u dijelu ruske svemirske letjelice Sojuz koja je bila na "doku" ISS-a.

Zaključeno je da je rupica nastala uslijed tvorničke greške te je začepljena epoksi smolom koja i danas podsjeća na taj događaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:54