USUDITE SE!

Na padobranu kojim se Perseverance spustio na Mars upisana je kodirana poruka

Padobran s kodiranom porukom
 Handout/Afp/Profimedia
Crveno-bijeli uzorak padobrana ne izgleda kao da je takav slučajno: crvena boja predstavlja jedan, a bijela nulu

Internetski detektivi tvrde da su dekodirali skrivenu poruku prikazanu na padobranu koji je pomogao NASA-inom roveru Perseverance da sigurno sleti na Mars prošlog tjedna, piše Guardian.

Tvrde da je izraz 'Usudite se silne stvari' - koji kao moto koristi NASA-in laboratorij za mlazni pogon - upisan na padobranu čiji se uzorak može čitati kao binarni računalni kod.

Korisnici Reddita i Twittera primijetili su da crveno-bijeli uzorak padobrana ne izgleda kao da je takav slučajno, a do rezultata su došli tako što su pretpostavili da crvena boja predstavlja jedan, a bijela nulu.

Svaki od koncentričnih prstenova u uzorku padobrana predstavlja jednu od riječi. Nule i jedinice trebaju se podijeliti na dijelove od 10 znakova, a od toga dodavanjem 64 dobivate računalni ASCII kod koji predstavlja slovo. Na primjer, sedam bijelih pruga, crvena pruga, a zatim još dvije bijele pruge predstavljaju 0000000100 - binarno za četiri. Ako tome dodamo 64, dobivamo 68 te tako dobijete ASCII kod za slovo D.

Osim toga, vjeruje se da uzorak na vanjskom rubu padobrana predstavlja 34 ° 11’58 ”N 118 ° 10’31” Z, odnosno geolokacijski kôd Laboratorija mlaznog pogona, koji je izvodio veći dio radova na Perseveranceu.

Navedena fraza potječe iz govora Theodorea Roosevelta iz 1899. godine, u kojem je rekao: 'Daleko je bolje usuditi se silne stvari, postići slavne trijumfe, čak i ako su prošarani neuspjehom, nego se svrstati u red onih jadnih duša koji niti uživaju mnogo, niti puno trpe, jer žive u sivom sumraku koji ne poznaje ni pobjedu ni poraz.'

Izazov je postavila sama NASA. Iako uzorak ima znanstvenu svrhu - omogućuje kontroli misije da vidi pod kojim se kutom padobran rastvorio i je li se uvrnuo - tijekom prijenosa uživo slijetanja na Mars, jedan komentator je rekao: 'Ponekad u svom radu ostavljamo poruke da ih drugi pronađu. Stoga vas pozivamo da pokušate i pokažete nam što ste našli.'

NASA je koristila istu frazu i u svojim ranijim misijama na Mars. 2013. godine objavljen je najavni video o misiji rovera Curiosity pod nazivom 'Dare sily things'. Trenutna misija također je upotrijebila frazu u tvitovima kojima je obilježeno uspješno slijetanje.

Hi-tech tkanina od koje je načinjen padobran izrađena je u Devonu, što naglašava međunarodnu prirodu čitavog projekta da se Perseverance dovede do crvenog planeta. Iz tvrtke Heathcoat Fabrics iz Tivertona kažu da su 'vrlo, vrlo ponosni na svoje postignuće', a direktor odjela tkanina tvrtke, Peter Hill, rekao je da ovo predstavlja krunu njihovog 15-godišnjeg rada.

Tehnički direktor tvrtke, Richard Crane, rekao je za BBC: 'Nevjerojatno je emotivan trenutak kad znate da milijunima ljudi širom svijeta zastaje dah dok čekaju vijesti o uspješnom spuštanju, a za dio tog uspjeha zaslužan je i trud našeg fantastičnog tima ovdje u Tivertonu.'

Ovo nije jedina skrivena poruka koju nosi rover Perseverance. Među iznenađenjima koje je NASA stavila na vozilo postoje i posebni mikročipovi koji nose 10,9 milijuna imena i 155 eseja poslanih svemirskoj agenciji u sklopu natjecanja za slanje imena na Mars ili za imenovanje samog rovera.

Vozilo također nosi referencu na pandemiju Covid, koja je utjecala na pripreme i vođenje misije ovdje na Zemlji. Aluminijska ploča na roveru nosi sliku Asklepijeve šipke, drevnog grčkog simbola za liječenje i lijek koji podupire Zemlju, u čast svim medicinskim radnicima koji su se borili na prvoj liniji tijekom pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:00