SVEMIRSKI ELDORADO

Na Uranu i Neptunu postoje oceani dijamanata

Na nekim planetima u Sunčevom sustavu postoje cijeli oceani dijamanata u kojima plivaju sante izgrađene od ovih dragulja u kristaliziranom stanju, tvrde stručnjaci u članku objavljenom u novom broju časopisa Nature Physics.

Istraživanje se temelji na prvim mjerenjima točke tališta dijamanata koja su pokazala da se oni ponašaju poput vode koja se smrzava i topi te da kristalne formacije ne tonu u dijamantima u tekućem stanju. Ovo je otkriće omogućilo novo shvaćanje dijamanata, ali i uvjeta koji vladaju na najudaljenijim planetima u našem sustavu.

- Dijamanti su relativno uobičajen materijal na Zemlji, međutim, njihova točka tališta nikada nije izmjerena – objasnio je Jon Eggert iz Lawrence Livermore National Laboratory.

Za otapanje dijamanata potrebna je vrlo visoka temperatura i iznimno visok tlak što je dosad onemogućavalo mjerenja. Naime, dijamanti se na visokim temperaturama pod normalnim tlakom transformiraju u grafit koji se potom topi. Međutim, plinovite divove poput Neptuna karakterizira upravo kombinacija golemog tlaka i visoke temperature.

Eggertov tim je maleni dijamant – oko jedne desetine karata – otopio laserom pod tlakom 40 milijuna puta većim od onog koji vlada na razini mora na Zemlji. Kada su stručnjaci smanjili tlak na oko 11 milijuna puta veći od Zemljinog, a temperaturu na oko 50.000 stupnjeva Celzijusovih, na površini tekućeg dijamanta počele su se stvarati male kristalizirane nakupine. One nisu potonule, već su plutale poput malenih santi leda.

Kod većine elemenata tvrdo stanje je gušće od tekućeg. Voda je jedna od iznimaka, a novo istraživanje pokazalo je da isto vrijedi i za dijamant.

Postojanje oceana dijamanata na plinovitim divovima moglo bi objasniti i orijentaciju njihovih magnetskih polova. Naime, dok se na Zemlji magnetski polovi podudaraju s geografskim, na Uranu i Plutonu oni odudaraju do čak 60 stupnjeva. Za to bi mogli biti odgovorni oceani dijamanata. Znanstvenici su već ranije utvrdili da oko 10 posto mase tih planeta čini ugljik, a veliki ocean dijamanata na odgovarajućem mjestu mogao bi skrenuti njihovu magnetnu os.

Ideja o oceanima dijamanata nije novost, međutim, najnovija istraživanja je potkrepljuju. Konačna potvrda može se dobiti kopiranjem uvjeta koji vladaju na ovim udaljenim planetima na Zemlji ili slanjem vrlo skupe misije na njih. No ako će dio tog mora moći ponijeti kući onda bi se misija mogla i isplatiti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12