TKO JE JURIJ MILNER, ZALJUBLJENIK U FIZIKU?

Nagrada ruskog milijardera bi mogla zasjeniti Nobela: Tri milijuna dolara dobit će Stephen Hawking!

 AFP

Najpoznatiji fizičar današnjice Stephen Hawking i znanstvenici koji vode projekt LHC (Veliki hadronski sudarač) dobitnici su Special Fundamental Physichs Prize. Riječ je o novoj nagradi, koja bi u budućnosti mogla zasjeniti Nobela, a dodjeljuje je zaklada ruskog milijardera Jurija Milnera koji živi u SAD.

Stephen Hawking (70) nagrađen je za svoje teorijske radove, od kojih su najpoznatiji oni o crnim rupa, a pripala mu je svota od tri milijuna dolara. Hawking je za Guardian priznao da je istinski počašćen nagradom.

Sedam znanstvenika iz CERN-a (Europski centar za nuklearna istraživanja) podijelit će tri milijuna dolara za vjerojatno otkriće Higgsova bozna, famozne Božje čestice. Pritom će milijun dolara pripasti Lynu Evansu, voditelju LHC-a, a po milijun dolara podijelit će bivši i sadašnji voditelji skupina ATLAS i CMS.

Jurij Milner (51) diplomirao je i doktorirao fiziku na Državnom sveučilštu Moskva, ali je devedestih godina stekao MBA na Wharton School of Business na Sveučilištu Pennsylvania. Obogatio se na internet kompanijama, a svoje je bogatstvo “oplodio” ulažući u društvene medije poput Twittera, Facebooka o Groupona. Iako je napustio akademski svijet, ostao je veliki zaljubljenik u fiziku. Stoga prije nekoliko mjeseci utemeljio zakladu koja će svake godine nagrađivati fizičare. Za razliku od Nobela, Milnerova nagrada dodjeljivat će se i za teorijske radove bez eksperimentalnih dokaza, a moći će je dobiti i mnogo mlađi znanstvenici od tipičnih nobelovaca .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:05