ISTRAŽIVANJE KOMETA

NAJVAŽNIJE BUĐENJE U SUNČEVOM SUSTAVU Svemirska sonda 'Rosetta' nakon 10 godina izlazi iz hibernacije

 ESA

ZAGREB/LONDON - Desetogodišnji europski projekt slanja robota na komet u ponedjeljak je na prekretnici i znanstvenici Europske svemirske agencije očekuju da se sonda Rosetta na kojoj je robot, i koja je provela posljednje dvije i pol godine duboko spavajući u svemiru, "probudi" i pošalje signal na Zemlju.

Primitak te poruke potvrdit će da je veliki pothvat još uvijek na pravom putu. Sonda Rosetta, lansirana prije 10 godina, trebala bi se spojiti s kometom 67P/Churyumov-Gerasimenko u kolovozu, a mali robot Philae koji je trenutno na sondi trebao bi se spustiti na površinu kometa u studenome.

Buđenje Rosette zbiva se oko 800 milijuna kilometara od Zemlje u blizini orbite planeta Jupitera.

Kontrolori u operativnom centru Europske svemirske agencije (ESA) u Darmstadtu u Njemačkoj ne znaju točno u kojem trenutku tijekom dana će se kontakt ostvariti no vjeruju da bi mogli primiti signal kasnije tijekom poslijepodneva.

Radit će se o običnom signalu bez prijenosa znanstvenih podataka iz svemirske letjelice, kaže znanstvenik Andrea Accomazzo i objašnjava da bi se, kad bi se taj signal pretvorio u zvuk, radilo o kontinuiranom ravnom tonu.

Na ekranu spektralnog analizatora vidjet ćemo signal i tako ćemo znati da je sve do tada automatski obavljeno kako je trebalo od zagrijavanja instrumenata do okretanja antene prema Zemlji kako bi se ostvarila komunikacija, objašnjava Accomazzo.

ESA

Znanstvenici očekuju da će se prvi kontakt sa Zemljom vjerojatno ostvariti preko američke radio antene 70m Goldstone u Kaliforniji američke svemirske agancije.

Rosetta lansirana 2004. već je poslala fascinantne podatke s dva asteroida koje je putem srela.

Trenutno je od ciljanog kometa udaljena devet milijuna kilometara a do rujna bi se trebala približiti na svega deset kilometara.

U studenomu je planirano spuštanje robota Philae na površinu kometa i taj proces od odvajanja od sonde do slijetanja na površinu kometa trebao bi trajati četiri sata, kaže generalni direktor ESA-e Jean - Jacques Dordain.

Namjera je da Rosetta slijedi komet dok se približava prema Suncu i prati promjene na njemu a Philae će slati o tomu podatke.

Za komete se vjeruje da su nepromijenjenog sastava od formiranja Sunčeva sustava prije 4,6 milijarda godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 18:17