DOBRE INFORMACIJE

NAJVEĆA NADA U LIJEČENJU COVIDA-19 Sjajna vijest iz Italije, 79-godišnji pacijent izliječen lijekom za koji je najavljeno da će se testirati i kod nas

 Getty images
Radi se o remdesiviru, lijeku koji je razvila američka kompanija Gilead Sciences za liječenje tropskih zaraznih bolesti

Imamo prvi slučaj izlječenja eksperimentalnim lijekom remdesivir, priopćio je preksinoć na konferenciji za novinare Matteo Bassetti, voditelj Klinike za zarazne bolesti Poliklinike San Martino u Genovi.

- Riječ je o pacijentu u 79. godini života čije je liječenje remdesivirom počelo 7. ožujka. Kako ima dva negativna brisa, uskoro će biti otpušten iz bolnice te se vratiti svojoj kući u Lombardiji. To nas je uistinu oduševilo: čini se da lijek djeluje. Imamo i drugih pacijenata na liječenju - rekao je Bassetti za talijansku agenciju ANSA. Eksperimentalni lijek remdesivir u sklopu kliničkog pokusa prije tjedan dana počele su koristiti još neke bolnice, uključujući i onu u Padovi.

Antivirusni lijek remdesivir razvila je američka biotehnološka kompanija Gilead Sciences za liječenje smrtonosnih zaraznih tropskih bolesti uzrokovanih virusima Ebola i Marburg. No, tijekom prošlogodišnje epidemije ebole u Demokratskoj Republici Kongo remdesivir se nije pokazao uspješnim.

Zahtjev za patent

Kada je u siječnju novi koronavirus SARS-CoV-2 počeo silovito odnositi brojne živote u Kini, kompanija Gilead Sciences podnijela je Institutu za virusologiju u Wuhanu zahtjev za patentiranje remdesivira u liječenju Covida-19. Dvije velike kliničke studije o remdesiviru u Kini provode se od veljače, a početni se rezultati očekuju krajem travnja. - Provode se dvije vrste kliničkih testiranja: jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umjerenim simptomima - priopćili su iz kompanije Gilead Science.

Kliničke studije s remdesivirom provode se u nekoliko centara u SAD-u, a ovih dana počinju i u Njemačkoj. Prije desetak dana prof. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “dr. Fran Mihaljević” najavila je da će se i naša zemlja uključiti u kliničku studiju s tim lijekom.

- Postoje pojedinačni slučajevi gdje su bolesnici primali lijek remdesivir i bili su dobro, ali to nisu bile kontrolirane studije. No, ti pojedinačni slučajevi su svakako ohrabrujući - rekla je prof. Markotić.

O remdesiviru se pohvalno izrazila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). - Trenutno postoji samo jedan lijek za kojeg smatramo da ima stvarnu učinkovitost, a to je remdesivir - rekao je krajem veljače na konferenciji za novinare u Pekingu Bruce Aylward, pomoćnik generalnog direktora WHO-a.

Najveća nada

Iako je remdesivir trenutno najveća nada u liječenju Covida-19, nije jedina terapija koja se trenutno koristi. Liječnici koriste i dobro poznate antivirusne lijekove protiv HIV/AIDS infekcije te lijekove koji se koriste za liječenje malarije. S obzirom na to da “se svima žuri”, znanstvenici su se okrenuli lijekovima koji već postoje, ali su se pokazali ne baš učinkovitima u liječenjima nekih drugih virusnih bolesti.

Drže da tako štede vrijeme, smanjuju trošak i povećavaju šanse za brza klinička ispitivanja. Kako bi pomogla pružiti određenu strukturu u potrazi za učinkovitim lijekom, u siječnju je Svjetska zdravstvena organizacija započela procjenjivati one koje smatraju najperspektivnijim. Stručnjaci su pregledali informacije o otkrićima i razvoju antivirusnih lijekova širokog spektra (BSAA) kojima su cilj virusi iz dvije ili više virusnih obitelji. Saželi su ono što su otkrili o 120 lijekova sigurnih za ljude. Pokazalo se da ih je 31 kandidat za profilaksu i liječenje Covida-19.

Nadalje, britanski časopis Nature objavio je da se kineske biotehnološke tvrtke pripremaju za prenamjenu već postojećih lijekova ne bi li stali na put novoj bolesti. Među tim lijekovima kao obećavajući spominje se Camostat mesilat, koji se inače koristi u liječenju pankreatitisa, upale gušterače u kojoj zbog neprilične aktivacije enzima, poglavito serinske proteaze tripsina, dolazi do autoprobavljanja tog organa. Camostat mesilat blokira djelovanje serinskih proteaza, čime se smanjuje mogućnost infekcije stanice.

Fenomenalni tempo

Sada su britanski Wellcome Trust, Bill & Melinda Gates Foundation i Mastercard Impact Fund pokrenuli akcelerator za razvoj terapija protiv Covida-19 sa 125 milijuna dolara početnog financiranja. Cilj je podržati i koordinirati istraživanja lijekova koji obećavaju, te nove lijekove učiniti dostupnim u siromašnim zemljama. Sve to se radi u suradnji s WHO-om. - Znanost se kreće fenomenalnim tempom protiv Covida-19 - kaže Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta. No, SARS-CoV-2 je izuzetno izazovan virus. Zbog toga trebat će uložiti mnogo novca kako bi se pandemija stavila pod kontrolu - naglasio je Farrar.

Osim za efikasnim lijekom, znanstvenici tragaju i za učinkovitim cjepivom. Trenutačno je u svijetu u pripremi nekoliko desetaka raznih cjepiva za koja je privolu dala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Tako smo jučer izvijestili da je u Seattleu počeo prvi klinički pokus s cjepivom koje je razvila američka biotehnološka kompanija Moderna.

U klinički pokus uključeno je 45 zdravih i relativno mladih dobrovoljaca. Pokaže li se cjepivo sigurno i učinkovito, moglo bi se na tržištu naći za 12 do 18 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 00:06