ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Napokon otkriveno koliko doista trebate popušiti da biste umrli od marihuane

 Sergej Drechsler / Novi List / CROPIX

U Hrvatsku su nedavno došle prve doze pripravaka od medicinskog kanabisa, namijenjene oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i rijetkog epileptičnog sindroma. Ipak, korištenje takvih pripravaka još uvijek je kontroverzna tema, osobito zato što, tvrde neki izvori, postoje određene kontraindikacije u slučaju prevelike konzumacije.

Među neželjenim simptomima navode se privremeni osjećaj paranoje, zadihanosti, mučnine, ubrzanog rada srca ili dezorijentacije, a znanstvenike je zanimalo i može li pretjerano uzimanje kanabisa dovesti i do fatalnog ishoda.

No ipak čini se da nema mjesta panici: znanstveni medicinski podaci pokazuju kako je vrlo malo slučajeva u kojima je netko preminuo zbog konzumacije marihuane, a i u tim slučajevima koban ishod bio je uzrokovan nekom bolešću ili kombinacijom marihuane s drugom drogom, piše Dnevnik.hr.

No koliko točno treba uzeti THC-a (aktivnog sastojka marihuane) da bi došlo do predoziranja? Istraživanja su pokazala kako je, da bi se to dogodilo, potrebno u sebe unijeti čak 40.000 puta više akrivne supstance od količine koja je potrebna da osobu omami. Prema tome ispada da je količina koja bi ubila čovjeka 750 kilograma marihuane i to samo ako ih uzmete u 15 minuta.

Evo i još jednog podatka koji će se svidjeti zagovarateljima legalizacije: kod konzumiranja alkohola do smrtnog ishoda dolazi ako u osoba popije 5-10 puta veću količinu od one koja je potrebna da ju opije.

Ipak, nije sve tako ružičasto: studije su pokazale i kako marihuana može imati negativne posljedice za zdravlje - uz već spomenute napadaje panike tu su i problemi s pamćenjem i usporena koordinacija, a među dugoročnima smanjena plodnost i veći rizik od psihičkih oboljenja, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:34