JUTARNJI OTKRIVA >> SENZACIONALAN USPJEH

Naš znanstvenik Nenad Ban razriješio strukturu ribosoma: OTKRIĆE ima težinu NOBELA!

Ovo otkriće može dovesti do boljih antibiotika

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban i njegovi suradnici objavili su u novom broju prestižnog časopisa Science važno otkriće koje će otvoriti mogućnost razvoja novih lijekova.

Banova skupina s ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u Zürichu razriješila je strukturu ribosoma, staničnih tvornica proteina, u višim organizmima (od kvasaca do čovjeka).

Ključna uloga za život

Ovo otkriće, naime, ima težinu Nobelove nagrade.

- Istraživanje ribosoma, kojemu je značajno pridonio naš znanstvenik Nenad Ban dok je radio na Sveučilištu Yale , prepoznato je 2009. Nobelovom nagradom. Sada, 10 godina nakon otkrića prvih bakterijskih ribosoma, objavljeni su prvi radovi koji opisuju strukturu ribosoma u višim organizmima, eukariotima - kaže se u priopćenju ETH, jednog od vodećih svjetskih sveučilišta na kojem su radili Einstein i Roentgen, ali i naši nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog.

- Ribosomi u višim organizmima, tzv. eukariotski ribosomi, među najsloženijim su staničnim strojevima. Imaju ključnu ulogu za život na Zemlji jer su odgovorni za sintezu proteina - pojasnio je Ban.

Bolji antibiotici

- Početkom ove godine naša je skupina prvi put opisala kompletnu strukturu male ribosomske podjedinice. Sada objavljujemo i kompletnu strukturu velike ribosomske podjedinice. Tako je zaokruženo otkrivanje kompletne strukture eukariotskog ribosoma - rekao nam je prof. Ban. Njegovo otkriće važno je za razvoj novih lijekova.

- Primjerice, koristeći se strukturama bakterijskih i eukariotskih ribosoma bit će moguće razvijati bolje antibiotike u borbi protiv otpornih bakterijskih sojeva. Također, poznavanje kompletne strukture ribosoma otvorit će put razvoju novih lijekova protiv tumora, ali i protiv malarije te nekih genetskih bolesti - zaključio je Ban.

Dobitnik niza svjetskih priznanja

Nenad Ban (45) jedan je od najboljih hrvatskih mladih znanstvenika. U Zagrebu je diplomirao biologiju na PMF-u. Doktorirao je na Sveučilištu California u Riversideu. Na Yaleu je bio prvi autor tri rada o strukturi bakterijskih ribosoma koji su njegova tadašnjeg šefa Thomasa Seitza doveli do Nobelove nagrade za kemiju 2009. Dobitnik je niza priznanja i dopisni je član HAZU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:54