VELIKO ISTRAŽIVANJE

NASA-ina letjelica počinje prikupljati prve uzorke s asteroida udaljenog 290 milijuna kilometara

 Ilustracija/Handout/various sources/AFP
Letjelica Osiris-Rex pokušat će se približiti asteroidu na nekoliko metara

NASA-ina svemirska letjelica u utorak će pokušati prikupiti prvu zbirku uzoraka s jednog asteroida. Letjelica Osiris-Rex, što je skraćenica od Origins, Spectral Interpretation, Identification of Resource, Security-Regolith Explorer, u utorak bi trebala prikupiti uzorke s asteroida Bennu i ponijeti ih na Zemlju zbog daljnjih istraživanja.

Bennu je od Zemlje udaljen 290 milijuna kilometara i mogao bi se opasno približiti našem planetu u sljedećem stoljeću, premda su šanse za udar malene.

Osiris-Rex, koji je lansiran 2016. godine i veličine je većeg kombija, pokušat će se približiti asteroidu na nekoliko metara, a potom će uz pomoć robotičke ruke nazvane Tagsam (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) prikupiti uzorke.

Tagsam će na pet sekunda dotaknuti asteroid, izbaciti pritom dušik pod pritiskom da bi uzburkao njegovu površinu te usisati uzorke teške između 60 i 2000 grama prije nego što se udalji.

Na NASA-inim internetskim stranicama može se pratiti prijenos uživo približavanja svemirske letjelice asteroidu, a započet će u 21.00 sat po GMT-u ili 23.00 po našem lokalnom vremenu.

Zbog udaljenosti je komunikacijama i naredbama potrebno oko 16 minuta da stignu do Osiris-Rexa.

Očekuje se da će se letjelica s uzorcima s Bennua na Zemlju vratiti u rujnu 2023. godine.

U NASA-i se nadaju da će misija vrijedna milijardu dolara otkriti i tajnu porijekla našega Sunčevog sustava, kao i o izvoru vode i organskih molekula pronađenih na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2021 08:35