SVEMIRSKI SOUNDTRACK

NASA objavila zvukove crne rupe u zviježđu udaljenom milijune svjetlosnih godina: Ovo je poput filmske glazbe!

Skup galaksija Perzej

 NASA/Zuma Press/Profimedia
NASA je rekla da mnogi misle da u svemiru nema zvuka jer većinu svemira čini prostor u kojem nema tvari i zračenja, ali da to ipak nije točno

Znanstvenici su objavili zvukove koje je proizvela crna rupa u središtu skupa galaksija Perzej, javlja Sky News.

Zvukovi su otkriveni u astronomskim podacima koje je zabilježio rendgenski opservatorij Chandra Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije Sjedinjenih Američkih Država (NASA). Ti su podaci potom prevedeni u zvukove koje čovjek može čuti.

Astronomi su prvo otkrili da se nabori u vrućem plinu koji okružuje crnu rupu u Perzej mogu prevesti u zvuk.

NASA je rekla da mnogi misle da u svemiru nema zvuka jer većinu svemira čini prostor u kojem nema tvari i zračenja, ali da to ipak nije točno.

"Skupine galaksija sadržavaju obimne količine plina koji okružuju stotine, pa čak i tisuće galaksija te da taj plin može poslužiti kao medij za prenošenje zvučnih valova", rekla je NASA.

Takozvana sonifikacija razlikovala se od prethodnih napora koji su se sveli na prevođenje astronomskih podataka u zvuk. Ovaj su se puta u zvuk prevodili zvučni valovi koje su znanstvenici zabilježili.

NASA je objasnila da su ti zvučni valovi potom resintetizirani u zvukove koje čovjek može čuti. Zabilježeni tonovi povišeni su za 57 ili 58 oktava i nisu reproducirani pomoću violina ili drugih instrumenata.

Zvukovi koje je proizvela crna rupa u Perzeju zvuče poput filmske glazbe koju rade njemački kompozitor Hans Zimmer, islandski kompozitor Jóhann Jóhannsson te mađarsko-austrijski kompozitor György Sándor Ligeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:17