ČUDA SVEMIRA

NASA OTKRILA DOSAD NAJČUDNIJI SVIJET 'Na njemu nikad ne biste znali da li odjenuti kratke hlače ili kaput'

 NASA

NASA-ini znanstvenici koji rade na svemirskom teleskopu Kepler otkrili su jedan od najčudnijih svjetova do sada.

U zvjezdanom sustavu Kepler 413, u kojem centar gravitacije predstavljaju dvije male zvijezde - crveni patuljak i narančasti patuljak, znanstvenici su vidjeli planetu čija se godišnja doba mijenjaju nepredvidljivo i dramatično.

- Zamislite život na planeti čije se vrijeme mijenja toliko nepredvidljivo da ne znate bi li nosili kratke hlače ili debeli kaput, izjavili su iz NASA-e.

Kepler-413b nalazi se 2300 svjetlosnih godina daleko od zemlje, a njegova os rotacije mijenja se čak 30 stupnjeva svakih 11 godina.

Os rotacije planeta u pravilu je vezana s godišnjim dobima, a os rotacije Zemlje mijenja se najviše 23,5 stupnjeva, i to svakih 26.000 godina.

Ravnina u kojoj se Kepler-413b okreće oko svoja dva sunca također se neprekidno pomiče gore - dolje.

Kada su promatrali sustav Kepler 413, NASA-ini znanstvenici zamijetili su planetu koja prolazi ispred jedne od zvijezda svakih 66 dana, no onda je planet ‘nestao’ na idućih 800 dana.

- Nakon toga, vidjeli smo još pet prelaza za redom, rekao je vođa istraživačkog tima Veselin Kostov.

Isprve su znanstvenici bili zbunjeni nepredvidljivim pojavljivanjem planete, no potom su ostali zapanjeni kada su otkrili razlog - njena os rotacije i ravnina u kojoj orbitira oko sunaca neprekidno se mijenjaju!

Ipak, usprkos promjenjivim godišnjim dobima, Kepler-413b je pretopao za život kakav poznajemo. Njegova orbita je previše blizu suncima oko kojih se okreće, i površinske temperature gotovo su uvijek previsoke da bi na planeti moglo biti tekuće vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:27