VELIKI KORAK

NASA ovog tjedna u svemir šalje letjelicu koja će se zabiti u asteroid: ‘Saznat ćemo možemo li spriječiti armagedon‘

Ilustracija Darta i asteroida Didymos

 NASA
Pokušat će promijeniti putanju asteroida, što će biti prvi put da se čovječanstvo usudilo umiješati u gravitacijski ples Sunčeva sustava

U srijedu će biti pokrenuta NASA-ina misija koja će označiti kolosalnu prekretnicu u našem odnosu prema svemiru. Riječ je o namjernom udaru u asteroid kako bi se pokušala promijeniti njegova putanja, što će biti prvi put da se čovječanstvo usudilo umiješati u gravitacijski ples Sunčeva sustava, piše The Guardian.

Cilj je testirati planetarni obrambeni sustav koji bi mogao spriječiti da čovječanstvo ne doživi istu sudbinu kao dinosauri. Također bi nam trebao pružiti prve stvarne podatke što bi bilo potrebno da se skrene putanja asteroida koji bi mogao izazvati armagedon na Zemlji.

Svemirske krhotine neprestano padaju na Zemlju, ali obično se raspadnu ili izgore u atmosferi prije nego što padnu na tlo. Međutim, s vremena na vrijeme na Zemlju padne nešto dovoljno veliko da napravi značajnu štetu. Smatra se da je prije otprilike 66 milijuna godina udar asteroida promjera površine dva Pariza udario u Zemlju i prekinuo "vladavinu" dinosaura, izbacivši u gornju atmosferu ogromne količine prašine i krhotina što je zaklonilo sunce.

Jednoga dana, nešto slično moglo bi okončati vladavinu ljudi, osim ako ne nađemo način da skrenemo putanju asteroida, piše The Guardian.

NASA-ina misija Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (Dart) prvi je pokušaj testiranja je li takvo preusmjeravanje putanje asteroida realna strategija. Misija bi trebala dati odgovore na pitanja može li svemirska letjelica samostalno navigirati do ciljanog asteroida i namjerno se sudariti s njim te se mjeri stupanj otklona.

- Ovo je prvi korak u stvarnom istraživanju načina sprečavanja udara objekta u Zemlju, izjavio je Jay Tate, direktor Nacionalnog informacijskog centra za asteroide u Knightonu, u Walesu.

- Ako uspijemo, to će biti velika stvar, jer bismo imali dokaz da smo tehnički sposobni da se zaštitimo, dodao je.

Svemirska letjelica Dart težine 610 kilograma bi trebala poletjeti iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji na raketi SpaceX Falcon 9 u srijedu oko 6.21 sati ujutro po londonskom vremenu. Cilj Darta je sustav Didymos, bezopasni par asteroida koji se sastoji od 163-metarskog 'mjesečevog' asteroida nazvanog Dimorphos koji kruži oko većeg asteroida promjera 780 metara Didymos.

Dok kruže oko Sunca, ovi asteroidi povremeno prolaze relativno blizu Zemlje. Plan je da letjelica udari u Dimorphos kada asteroidni sustav bude najbliži, na udaljenosti oko 6,8 milijuna milja, između 26. rujna i 1. listopada 2022. godine

Otprilike 10 dana prije udara, minijaturizirani satelit za snimanje asteroida (LICIACube) odvojit će se od glavne svemirske letjelice, što će omogućiti da se snimke sudara pošalju na Zemlju.

Snimke bi trebale omogućiti znanstvenicima da izračunaju za koliko je stupnjeva udar promijenio orbitu Dimorphosa.

Očekuje se da će promijeniti brzinu manjeg asteroida za 1% i izmijeniti njegovo putovanje oko većeg asteroida za nekoliko minuta.

image

Hera i Dimorphos

Esa/Eyevine/Profimedia

Letjelica Europske svemirske agencije Here posjetit će u studenome 2024. godine sustav Didymos i provesti daljnju analizu posljedica ove nebeske igre. Zabilježit će detalje kao što su precizna masa, sastav i unutarnja struktura Dimorphosa te veličina i oblik kratera koju je ostavio Dart. Takvi detalji su od vitalnog značaja kako bi se skretanje orbite asteroida moglo transformirati u ponovljivu tehniku, koja bi se mogla primijeniti ako bi apokaliptični asteroid ikada opet krenuo prema Zemlji.

Ipak, malo je vjerojatno da bi tada ijedna tehnika bila dovoljna.

- Pod pretpostavkom da će biti uspješna, ova misija će nam pružiti istinu o učincima malog udara na mali asteroid. Problem je u tome što ne postoje dva ista asteroida ili kometa, a način skretanja njihove putanje ovisi o nekoliko faktora: od čega su letjelice napravljene, kako su sastavljene, kako brzo se okreću i naravno, koliko vremena imate.

- Nema srebrnog metka u ovoj igri. Ono što vam treba je cijela mapa različitih metoda skretanja za različite vrste meta, rekao je Tate.

Iako je ovo možda mali korak prema zaštiti planeta Zemlje, vjerojatno će biti potrebno puno više da se izbjegne pravi armagedon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 18:12