ZNAT ĆEMO U ČETVRTAK

NASA pronašla dokaz o životu u svemiru? Najavili su presicu na kojoj će otkriti detalje

NASA je najavila veliku konferenciju za novinare u četvrtak 2. prosinca na kojoj će otkriti nova saznaja o životu u svemiru

NASA (Američka agencija za svemirska istraživanja) je najavila veliku konferenciju za novinare u četvrtak 2. prosinca na kojoj će otkriti nova saznaja o životu u svemiru

Astrobiološka otkrića koja će utjecati na potragu za dokazima postojanja života na drugim planetima bit će predstavljena u četvrtak, a takvo prioćenje iz NASA-e je izazvalo golemu pažnju jer inače ne najavljuju konferencije ukoliko se radi o nečem ogromnom.

Svi detalji o konferenciji se čuvaju u strogoj tajnosti što je samo potaknulo mnogobrojne spekulacije o nalazima koje će NASA objaviti.

Pretpostavlja se da će NASA, na osnovu podataka koje je prikupila svemirska sonda Cassini, potvrditi da su pronađeni dokazi postojanja života na jednom od Saturnovih mjeseca. Najveći od 63 postojeća Saturnova mjeseca je Titan, koji jedini uz Zemlju u našem Sunčevom sustavu ima gustu atmosferu.

Teorije da je život na Titanu moguć postoje već odavno, iako temperatura na površini te planete iznosi - 180 stupnjeva Celzijusa.

Prije par mjeseci sonda “Cassini” je na Saturnovom mjesecu Enceladus pronašla dokaze o postojanju tekuće vode ispod površine, a osim toga su otkriveni i izvor topline koji vodu drži u tekućem stanju te ugljik. Također, u ekosferi, tankom atmosferskom sloju drugog Saturnovog mjeseca Rea, pronađen je kisik, što je prvi takav potvrđen nalaz kada se radi o planetima koje se nalaze u Zemljinom Sunčevom sustavu. Utvrđeno je i postojanje ugljičnog dioksida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:32