ZASTRAŠUJUĆI OBLACI

NASA upozorava na opasne ‘vatrene zmajeve iz oblaka‘: ‘Kako bjesne požari viđat ćemo ih sve češće‘

Pirokumulusi

 Ho/Afp
Zastrašujući oblaci pirokumulusi, slični olujama izazvanim požarima, postaju sve češći jer požari sami stvaraju vremenske nepogode

NASA ih naziva "vatreni zmajevi iz oblaka", mogu se uzdignuti do visine od čak pet kilometara, a obično ih uspoređuju s masivnim tornjevima koji uzrokuju grmljavinu, vjetar i kišu.

Ipak, stručno ime im je malo manje atraktivno - zapravo je riječ o oblacima pirokumulusima, a znanstvenik Derek Mallia sa Sveučilišta u Utahu za britanski Guardian pojašnjava da se često znaju dogoditi kao posljedica požara, poput onoga koji posljednjih dana hara šumom Klamath u američkoj državi Washington.

Takve vrste grmljavinskih oblaka najčešće uzrokuju olujni sustavi poput hladnih fronta ili niskog tlaka, no vlastitu grmljavinsku oluju može stvoriti i požar, ako je dovoljno jak ili u atmosferi ima dovoljno vlage.

"Požar zapravo sam stvara vremenske nepogode", pojasnio je Mallia.

Problematični su zato što su opasni - ako nastanu iznad požara, pomažu ubrzanju njegova širenja, a znaju stvarati i dodatne munje koje pak opet mogu uzrokovati nove požare.

Suhi su, stvaraju manje kiše, što može biti problematično jer znaju stvarati dodatni vjetar, kaže Mallia, koji samo pomaže u širenju vatrene stihije.

Nešto slično 2021. godine dogodilo se u Britanskoj Kolumbiji kad je kao posljedica požara nastalo čak 700 tisuća bljeskova munja - količina koju ta regija inače zabilježi tijekom cijele godine.

Pirokumulusi također mogu uzrokovati da se vatra kreće na nepredvidive načine jer stvara vakuum između oblaka i tla, a što je zrak topliji, jače se diže, gura dim prema gore, do razine na kojoj se kreću mlazni avioni.

Pored svega toga, pirokumulusi su odgovorni i za širenje zagađenja kao i aerosola u stratosferu, što sve smanjuje kvalitetu zraka, a oblaci gdjekad znaju biti tako gusti da u potpunosti zakrivaju sunce.

Istraživači NASA-e tako su 2019. godine avionom proletjeli kroz vatreni zmaj iz oblaka, sve u namjeri kako bi bolje razumjeli način na koji on funkcionira, no znanstvenici i dalje imaju puno toga za naučiti o ovoj pojavi. Mallia tako s kolegama želi moći predvidjeti njihovu pojavu jer bi takvo predznanje pomagalo vatrogascima, kao i shvatiti kako ovi oblaci pridonose zagrijavanju atmosfere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:10