EKSTERNI FAKTORI VAŽNIJI

'NE MOŽETE PUŠITI I ONDA SE VADITI NA LOŠU SREĆU' Novo istraživanje u uglednom časopisu otkriva zašto se razvija rak

cancer cell made in 3d software
 iStock / Getty Images

Rak /tumor se javlja u tijelu prvenstveno kao posljedica eksternih faktora, a ne zbog načina na koji funkcionira tijelo određenog pojedinca, tj. - sreće, sugerira novo istraživanje objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu Nature.

Rasprava o uzrocima raka intenzivirala se nakon što je početkom ove godine jedna druga studija sugerirala da se dvije trećine karcinoma pojave prvenstveno zbog "loše sreće". Nova studija na ovo je pitanje dala drastično drugačiji odgovor - po njoj se rak u 70 do 90 posto slučajeva pojavljuje zbog eksternih faktora, kao što su pušenje, UV zračenje i drugi uzroci koji još nisu identificirani. Stručnjaci drže da je ova nova studija poprilično uvjerljiva.

Ovo istraživanje proveo je tim doktora sa Stony Brook centra za rak u New York koji su problemu pristupili s više različitih gledišta, te su za studiju koristili kompjutorske simulacije, podatke o populaciji, kako i akumulirano znanje o genetici. Podsjetimo, rak se javlja kada se matične stanice tijela "odmetnu" i počnu dijeliti izvan kontrole.

Doktor Yusuf Hannun, direktor Stony Brook centra o istraživanju je za BBC rekao sljedeće: "Eksterni razlozi igraju veliku ulogu u razvoju karcinoma i ljudi se ne mogu skrivati iza loše sreće. Ukratko, ne možete pušiti i onda tvrditi da niste imali sreće kada dobijete rak."

Doktor Hannun slikovito je ocrtao odnos eksternih i unutrašnjih razloga: "To je kao revolver. Unutrašnji razlozi tek su jedan metak pa ako igrate ruski rulet šanse su 1 od 6 da vas pogodi. U tom slučaju možete reći da ste rak dobili kao posljedicu loše sreće. Ono što pušači rade jest da dodaju još dva ili tri metka u taj revolver pa su njihove šanse za razvoj tumora znatno veće kada povuku obarač. Naravno, još uvijek tu postoji element sreće, budući da svaki pušač ne dobije rak kao posljedicu svoje ovisnosti, ali su u svakom slučaju povećali izglede za razvoj karcinoma. Iz perspektive javnog zdravlja, te "metke" nastojimo izbaciti."

Iako još uvijek nisu otkriveni svi eksterni razlozi koji izazivaju rak jasno je da moramo gledati preko puke sreće kao uzroka raka kako bi čim bolje razumjeli i spriječili razvoj maligne bolesti.

Doktorica Emma Smith iz Centra za istraživanje tumora Ujedinjenog Kraljevstva zaključila je za BBC: "Iako dobre navike poput zdrave prehrane, nepušenja, suzdržavanja od alkohola i održavanja umjerene tjelesne težine nisu garancija protiv razvoja raka, ipak dramatično smanjuju rizik pojavljivanja bolesti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:26