KOBNA LJUBAV

Neandertalci nisu izumrli zbog klimatskih promjena već zbog SEKSA s modernim čovjekom?!

 Damir Krajač / CROPIX
Genomom Homo sapiensa bio puno brojniji i jednostavno je zatomio neandertalski koji je potom i u potpunosti nestao

Neandretalci ( Homo neanderthalensis ) vrsta roda Homo, koja je nastanjivala većinu europskog kontinenta i dio jugozapadne Azije od sjevera Arapskog poluotoka do šire okolice Kaspijskoga mora, nije izumrla zbog klimatskih promjena ili invazije već zbog - ljubavi, ili barem zbog parenja s drugom vrstom, modernim čovjekom.

Naime, nova znanstvena studija upućuje kako su se neandretalci parili s Homo sapiensom kako bi se što bolje priviknuli na klimatske promjene. Posljedica takvog miješanja rasa je nastanak mješovite vrste u kojoj se neandertalski genom stopio se s genomom Homo sapiensa.

No, kako je genomom Homo sapiensa bio puno brojniji i jednostavno je zatomio neandertalski koji je potom i u potpunosti nestao.

- Ako povećate pokretljivost skupina na područjima na kojima su živjela povećava se i protok gena između dvije populacije dok jedna populacija u potpunosti ne nestane - naglašava C. Michael Barton, arheolog odjela za ljudsku evoluciju i socijalne promjene sveučilišta u Arizoni te jedan od autora istraživanja.

Znanstvenici smatraju kako su Neandertalci su nestali prije otprilike 30.000 godina zbog nemogućnosti brze prilagodbe na hlađenje planeta, što nije bio problem za Homo sapiensa.

Međutim, Barton pak smatra kako su Neandertalci na dolazak Ledenog doba reagirali jednako kao i moderni ljudi.

- Kako se povećavala zaleđenost dotadašnja staništa nisu nudila toliko raznolikosti kao ranije pa su se Neandertalci, baš kao i moderni ljudi, fokusirali na strategiju preživljavanja koja još uvijek vrijedi na visokim geografskim širinama - ističe Barton te dodaje kako tada počeli sve češće dolaziti u kontakt s drugim udaljenijim grupama.

Kako su grupe dijelile iste resurse počeli su im se miješati i na genetskoj razini .

Tim znanstvenika predvođen Bartonom proveo je istraživanje u kojem su prema računalnom modelu obuhvatili čak 1.500 neandertalskih generacija. Rezultati istraživanja poduprli su novu ideju o neandertalskom ‘genetskom preplavljivanju’ od strane modernog čovjeka - taj se naziv izmiranja naziva - izumiranje zbog hibridizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:51