E-KAIA, ZELENI PUNJAČ

NEKA VAM BILJKA NAPUNI MOBITEL: Uz novi biljni punjač baterija je puna u svega sat i pol!

Troje mladih čileanskih inžinjera dizajnirali su punjač za mobilni telefon koji energiju uzima iz - biljaka! Šest godina napornih istraživanja urodile su plodom kada je dovršen prvi prototip, piše Instituto Manquehue.

E-Kaia, kako se projekt naziva, je prijenosni uređaj koji prikuplja višak energije stvoren fotosintezom u biljaka. Zahvaljujući inteligentnom sustavu, ta se energija pretvara u struju. Za razliku od postojećih sličnih punjača koji trebaju oko stotinu kvadratnih metara biljaka kako bi stvorili dovoljno struje za napuniti mobitel, E-Kaia treba samo jednu zdravu biljku.

Višak biljne energije hvata se u bio-strujni krug zakopan ispod površine, no s izlazima na površinu koji mogu doseći i do 5 V te 600 mA, a da se pri tome ne oštećuje biljka. Te su specifikacije dovoljne da se baterija mobilnog uređaja napuni u svega sat i pol.

Iako detalji implementirane tehnologije još nisu dostupni javnosti zbog zaštite patenta, projekt E-Kaia je do sada dobio brojne poticaje na inovacijskim sajmovima i natjecanjima, što mu daje dodatni kredibilitet.

Evelyn Aravena, jedna od kreatorica E-Kaie, objašnjava kako trenutačno rade na novom pristupu koji će omogućiti 'još više energije' jer je početni prototip 'namijenjen samo uređajima koji su mali potrošači', poput LED osvjetljenja.

- Kako ne postoji ništa slično na svijetu, imamo mnogo mjesta za napredak i pomognemo planetu bez zagađivanja okoliša - pojasnila je Aravena istaknuvši primjenu njihova proizvoda u razvoju samoodrživih parkova ili na mjestima s ograničenim pristupom električnoj energiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:06