KAKVA ČAST

Nenad Ban izabran je za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti, u društvu je Clooneyja i Cooka!

Nenad Ban, redoviti profesor strukturalne molekularne biologije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zurichu

 Osobna Arhiva/
AAAS je jedne od najstarijih i najprestižnijih institucija u SAD-u, a Ban je nakon Ivana Đikića drugi Hrvat koji je postao član

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban izabran je za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti (AAAS), jedne od najstarijih i najprestižnijih znanstvenih institucija u SAD-u. Među 250 novih članova AAAS-a su i Tim Cook, čelni čovjek kompanije Apple, te slavni glumac George Clooney. Američku akademiju znanosti i umjetnosti osnovali su John Adams, John Hancock i James Bowdoin 1780. godine, tijekom rata za američku neovisnost. Među njezinim članovima je više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade. Svake godine AAAS bira nove članove, što je priznanje za njihova zapažena postignuća u akademskoj zajednici, industriji, politici, istraživanju i znanosti. To uključuje i 25 međunarodnih počasnih članova. Svečano primanje novih članova AAAS-a bit će u rujnu ove godine u Bostonu.

- Pismo s vijestima da sam primljen kao počasni internacionalni član u AAAS me jako obradovalo i počastilo. Radi se o jednom od najstarijih udruženja u SAD-u koje je osnovano za promicanje i priznavanje izvrsnosti u svim disciplinama, od znanosti i humanistike, do umjetnosti i poslovnog liderstva. Ovo je druga američka akademija u koju sam primljen, prije tri godine sam postao članom Nacionalne akademije znanosti (NAS), koja je ograničena na istaknute znanstvenike i inženjere. AAAS uključuje vodeće figure iz raznih disciplina pa zbog toga ima širi fokus koji uključuje rješavanje problema u različitim područjima društvenog života – rekao nam je večeras Nenad Ban, redoviti profesor strukturalne molekularne biologije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu.

Rođen je 1966. godine u Zagrebu gdje je diplomirao biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je na Sveučilištu California u Riversideu, a tijekom postdoktorata na Yaleu, bio je prvi autor tri rada o strukturi ribosoma koja su njegova tadašnjeg šefa Thomasa Seitza dovela do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine.

Nenad Ban jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Dobitnik je niza prestižnih nagrada, član Njemačke akademije znanosti i američke Nacionalne akademije znanosti te dopisni član HAZU-a. Bio je i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

Nenad Ban treći je hrvatski znanstvenik u AAAS-u. Podsjetimo, 2015. godine član te prestižne institucije postao je akademik Miroslav Radman, a 2019. godine Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:27