RIJEDAK USPJEH

Nenad Ban objavio rad koji 'ima težinu Nobelove nagrade'

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban, profesor na prestižnom ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u Zürichu , proteklih je dana postigao rijedak uspjeh u svijetu znanosti. Banova skupina objavila je u posljednja dva broja Sciencea, koji je uz Nature vodeći svjetski znanstveni časopis, dvije studije za koji upućeni kažu da imaju težinu Nobelove nagrade.

Riječ je o istraživanjima ribosoma, staničnih tvornica proteina, u višim organizmima. Iako je riječ o fundamentalnim istraživanjima, Banova otkrića u budućnosti mogla bi se koristiti u razvoju novih lijekova.

- U prvom radu predstavljamo prvu detaljnu strukturalnu informaciju o ribosomu iz višeg organizma. Budući da je sinteza proteina središnji stanični proces ti rezultati imaju važne implikacije kako bismo bolje razumjeli normalne stanične procese i kako se ti procesi promjene u bolesti - pojasnio je Ban.

Koliko je važno to istraživanje, najbolje govori podatak da je uz njega objavljen komentar Venki Ramakrishnana, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine.

- To je veliko priznanje koje znači da je rad dobio najvišu ocjenu te da ima potencijal promijeniti cjelokupono područje u znanosti - rekao je Ban.

U drugom radu Banova skupina razjasnila je kako ribosom sintetizira membranske proteine, koji su iznimno važni jer su uključeni u nastanak niza bolesti.

- Ta posebna klasa proteina nalazi u staničnoj ovojnici i odgovorni su za interakciju s okolinom. Zbog toga su često cilj djelovanja raznih ljekova - pojasnio je Ban naglasivši da su oba rada fundamentalne prirode, ali bi mogli biti osnova za razvoj novih lijekova.

- Proces sinteze proteina toliko je važan za život da bi se naši rezultati u budućnosti mogli koristiti kao osnova za razvoj novih antitumorskih lijekova kao i lijekova protiv malarije i nekih genetskih bolesti. Također, to bi moglo poslužiti i kao osnova za razvoj učinkovitijih antibiotika - zaključio je Ban.









Tko je Nenad Ban

Zagrepčanin Nenad Ban (44) jedan je od najboljih hrvatskih znanstvenika. Diplomirao je biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu California u Riversideu. Tijekom postdoktorata na Yaleu, bio je prvi autor tri rada o strukturi ribosoma koja su njegova tadašnjeg šefa Thomasa Seitza dovela do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine. Nenad Ban objavio je čak 17 radova u vodećim znanstvenim časopisima Nature i Science. (T.R.)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:30