OTKUD SAD TO?

NEOBIČAN FENOMEN NA CRVENOM PLANETU Oblak je izazvao pravu pomutnju među znanstvenicima

 Grupo de Ciencias Planetarias / Grupo de Ciencias Planetarias

Oblaci koji se uzdižu visoko iznad površine Marsa izazvali su pravu pomutnju među znanstvenicima koji proučavaju atmosferu Crvenog planeta.

Atmosferske nakupine u obliku velikog olujnog oblaka prvi su put zamijećene u ožujku i travnju 2012.

Izmjereno je da je oblak dosegao visinu od 250 kilometara iznad istog područja na Marsu, dok slični atmosferski fenomeni u atmosferi susjednog planeta nikad nisu prešli visinu od 100 km.

'Na visini od 250 km nalazi se granica između atmosfere i svemira pa su oblaci na toj visini itekako neočekivani', objašnjava autor studije o neobičnom fenomenu, Agustin Sanchez-Lavega sa španjolskog Universidad del País Vasco.

Misteriozni oblaci formirali su se u manje do 10 sati, pokrivali su površinu od 1.000 x 500 kilometara i bili su vidljivi desetak dana, stalno mijenjajući strukturu.

Niti jedna od svemirskih letjelica koje se nalaze u orbiti Marsa nije zabilježila ovaj meteorološki fenomen što zbog pozicije u orbiti, što zbog slabe osvijetljenosti tog djela planete.

No, provjerom arhivskih fotografija sa svemirskog teleskopa Hubble te fotografija astronoma - amatera, otkriveno je kako slični oblaci nisu rijetkost, ali nikad na visinama većima od 100 km.

Tek na jednoj Hubbleovoj arhivskoj fotografiji, snimljenoj 17. svibnja 1997., zamijećen je abnormalno visok oblak, sličan onima iz 2012. godine.

Znanstvenici sad nastoje utvrditi razlog nastajanja ovih oblaka. 'Jedna od ideja o kojoj raspravljamo je oblak sastavljen od vode, ugljik dioksida i čestica prašine, ali za formiranje tako velikog oblaka trebala se dogoditi ekstremna devijacija od standardnih klimatoloških modela', kaže Sanchez-Lavega.

'Druga ideja kaže kako je oblak povezan s polarnom svjetlošću. I prije smo zamjećivali polarnu svjetlost u tom području, a znamo da se u toj marsovskoj regiji nalazi velika anomalija u magnetnom polju Crvenog planeta', dodaje Antonio Garcia Munoz, koautor studije.

Više detalja o neobičnoj tvorevini trebalo bi biti dostupno slijedeće godine kad bi u orbitu Marsa trebala stići letjelica 'ExoMars Trace Gas Orbiter' Europske svemirske agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 12:10