VEĆI OD DANAŠNJIH

NEPOZNATA VRSTA ČUDNOVATOG KLJUNAŠA Pronađeni fosilni ostaci mesojeda stari do 15 milijuna godina

Australski su znanstvenici na sjeverozapadu Queenslanda otkrili zub koji je pripadao dosad nepoznatoj vrsti čudnovatog kljunaša. Starost toga zuba procjenjuje se između pet i 15 milijuna godina.

Pripadnici netom otkrivene vrsta kljunaša, nazvane Obdurodon tharalkooschild, bili su veliki oko metar, dakle, dvostruko veći od njihovih modernih inačica. Znanstvenici su zaključili da su imali su velike i oštre zube kojima su „rezali“ žabe, male kornjače i slatkovodne rakove.

Čudnovati kljunaš jedna je od najneobičnijih životinja na Zemlji. Iako je sisavac, leže jaja poput gmazova. Živi u rukavcima rijeka i na obalama jezera u Australiji i Tasmaniji. Na kopnu je spor, a u vodi okretan.

Tijelo mu je dugačko između 30 i 50 centimetara, od čega na rep, koji mu služi za pohranu masnoće, otpada 14 centimetara. Ima kljun koji podsjeća na pačji, a hrani se vodenim kukcma, račićima i crvima.

Mužjak na unutarnjem dijelu stražnjih nogu ima kandžu koja je povezana s otrovnom žlijedom. Otrov čudnovatog kljunaša kod ljudi izaziva jake bolove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:53