ISTRAŽIVANJE

Nepušači lakše pronalaze posao i zarađuju više od pušača

 Foto: Pixabay

Liječnici već dugo upozoravaju na štetna svojstva cigareta, no nova studija uglednog sveučilišta Standford School of Medicine sugerira kako cigarete imaju štetan učinak ne samo na vaše zdravlje, već i karijeru.

Kalifornijski istraživači tvrde kako osobe ovisne o nikotinu teže pronalaze posao te zarađuju manje od osoba koje su nepušači.

- Opasnost koju cigarete imaju po zdravlje pušača poznata je već godinama, no naša studija pruža uvid u financijsku štetu koju pušenje izaziva, utjecaj na uspjeh u zapošljavanju i razliku u zaradi – izjavila je voditeljica istraživanja dr. Judith Prochaska.

Prochaska i njezin tim ispitali su 131 pušača i 120 nepušača. Obje grupe na početku istraživanja bile su nezaposlene, a grupe su promatrane na početku studije, poslije šest mjeseci te nakon godinu dana.

Studija je dizajnirana s ciljem da pušači i nepušači budu što sličniji u pogledu radne sposobnosti, no i nakon kontroliranja ovih varijabli pušači su još uvijek bili u velikom nedostatku.

- Otkrili smo kako pušači puno teže pronalaze posao nego nepušači – rekla je dr. Prochaska.

Rezultati potvrđuju: nakon godine dana 56 posto nepušača te samo 27 posto pušača pronašlo je posao. Pušači su također u prosjeku zarađivali 5 dolara manje po satu od svojih zdravijih kolega.

Pušači su u prosjeku bili mlađi, slabijeg obrazovanja i lošijeg zdravstvenog stanja od nepušača, a takva razlika ističe Prochaska, može nepovoljno utjecati na osobu koja traži posao.

Ipak, nije jasno da li je pušenje glavni uzrok nezaposlenosti.

- Ne znamo da li pušači teže pronalaze posao ili je vjerojatnije da izgube posao te da li nepušači počinju pušiti kada izgube posao– rekla je Prochaska.

Tim trenutno radi na novome istraživanju koje će ispitati da li se osobe koje su uspješno pobijedile ovisnost o nikotinu lakše zapošljavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2022 01:45